U doljevačkom kraju završena jesenja setva, usevi u dobrom stanju

Pšenica je ove jeseni posejana na nešto više od 600.000 hektara, a u opštini Doljevac pod ovom žitaricom se našlo oko 3,5 hiljade hektara. Kašnjenja je bilo zbog kiše i zakasnelog skidanja kukuruza, rekao je u izjavi za Radio Koprijan dr Saša Stanković iz PSSS Niš. Na većini zasejanih površina pšenica se nalazi u fazi drugog lista, a ima i parcela gde zbog kasnije setve još uvek nije došlo do nicanja. Ipak, kako dodaje,  ono što je sada najpotrebnije ozimim usevima jeste snežni pokrivač.

Početak je decembra, ostao je mali procenat površina da se poseje, ali može se zaključiti da je setva uglavnom završena. Na kraju setve mogu se sumirati rezultati-posejane površine, kvalitet setve i na kraju stanje postojećih useva na parcelama.

  • Ono zbog čega ne možemo biti zadovoljni u protekloj setvi je ponovo značajna upotreba nedeklarisanog semena-semena iz ambara, bar na 50-60% posejanih površina. Trebalo je da to bude mnogo mnogo manje ali i pored naših apela za setvom dorađenog i deklarisanog semena, poskupljenje semenske pšenice nije doprinelo promeni starih navika- dodaje Stanković

Procena je da je 30% površina posejano u optimalnom roku setve, do kraja oktobra ali i u optimalnim uslovima setve, optimalnoj vlagi i temperaturnim prilikama.  Postoje i usevi posejani početkom novembra koji se nalaze u sličnoj fazi razvoja i koji su kvalitetno i ujednačeno nikli. Najveći deo pomenutih useva formirali odlične sklopove biljaka. Bar 30% useva posejano je polovinom novembra, kada je na najvećem delu parcela obavljena žetva kukuruza –najčešće i najznačajnije predkulture pšenici. Zavisno od kvaliteta osnovne obrade, predsetvene pripreme i same setve , u ovakvim uslovima različit je sklop biljaka, a na pojedinim usevima i različita fenofaza razvoja i kvalitet nicanja. Na kvalitetnije pripremljenim površinama i na zemljištima gde je bilo više sačuvane vlage, usevi su kvalitetnije i ujednačenije nikli i formirali dobar sklop biljaka i ovi usevi uglavnom se nalaze u fenofazi 2 lista. Na parcelama gde je kvalitet osnovne obrade i predsetvene pripreme zemljišta lošiji, usevi su neujednačeno nikli(uglavnom na tragovima točkova traktora, pogotovu na površinama koje nisu povaljane)i uglavnom se nalaze u fenofazi prvog lista ili ponika. Bar 30% površina pod ozimim strnim žitima posejano je u poslednjem periodu, poslednjoj dekadi novembra. Ovi usevi još uvek nisu nikli, eventualno od poslednjih kiša počelo je klijanje i ukorenjavanje. U ovom periodu, postoje povoljniji uslovi vlage u zemljištu u odnosu na veći deo novembra, ali su i temperature pale tako da se ne može očekivati brže nicanje, porast i razviće biljaka. .
Ipak može se reći da je ovo jedna od uspešnijih jesenjih setvi na teritoriji Nišavskog okruga. Ova jesenja setva uglavnom je završena do kraja novembra, a zna se da se na ovim terenima setva često obavlja i do kraja decembra. Sada je na poljima preko potreban sneg koji bi pokrio i zaštitio useve, posebno one kasnije sejane kako bi mogli da niknu pod snegom, ali i kiše su zlata vredne jer u mnogim krajevima i na mnogim parcelama nema dovoljno vlage u setvenom sloju za nicanje useva, kaže na kraju izjave Saša Stanković iz PSSS Niš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *