home Društvo, Vesti Dnevno oko desetak pozitivnih na covid19 u opštini Doljevac, ali ima gradjana koji se testiraju i u privatnim laboratorijama

Dnevno oko desetak pozitivnih na covid19 u opštini Doljevac, ali ima gradjana koji se testiraju i u privatnim laboratorijama

Opština Doljevac, kada je inficiranje virusom covid19 u pitanju, ne zaostaje nažalost za trendovima sa nacionalnog nivoa. Broj pregleda u covid ambulanti Doma zdravlja se značajnije povećao od prošle nedelje, a svakog dana se registruje do desetak novih slučajeva.

Radno vreme covid ambulante produženo je od 7 do 22 časa, a s obzirom na to da, prema preporukama, nije poželjno da se osobe sa respiratornim infekcijama okupljaju u čekaonicama, zbog povećane mogućnosti širenja zaraze, ispred ambulante je postavljen vojni šator, kako pacijenti ne bi  na pregled čekali na hladnoći.

Medjutim, broj obolelih na teritoriji  opštine Doljevac, prema  saznanjima Radio Koprijana, ipak je nešto veći od zvaničnih brojki, jer se neki od naših stanovnika testiraju na sopstvenu inicijativu u privatnim laboratorijama u Nišu, a te brojke ne ulaze u ukupan zbir kada su zaraženi na dnevnom nivou u pitanju.

Naime, da bi se prema utvrdjenim pravilima neka osoba testirala na covid19 potrebno je da ispunjava niz kriterijuma u smislu simptoma koji ukazuju da je verovatno u pitanju covid19. Ipak, mnogi u želji da imaju tačan uvid u svoje zdravstveno stanje, zbog sebe, svojih ukućana ili posla kojim se bave, odlaze na testiranje u privatne laboratorije, gde za test plaćaju od 4000  do 6000 dinara, a njihov broj se može samo nagadjati.

Podsetimo, nedavno je Krizni štab doneo i odluku da se više ne vrše retestiranja pacijenata posle izlaska iz izolacije i nakon preležane bolesti, ukoliko lekar na osnovu zdravstvenog stanja, ne odluči drugačije.

Zvanično, broj aktivnih slučajeva covida19 u opštini Doljevac je oko 90, a dve trećine obolelih je iz grupe radno aktivnog stanovništva. Prema našim saznanjima, većina radnika zaraženih koronom je iz velikih fabričkih sistema, gde, izmedju ostalog, zbog samog procesa rada često nije moguće držati propisanu distancu od dva metra.

Ono što, kako kažu lekari, svako kao pojedinac može da učini je da pre svega zaštiti sebe, čime štiti i druge, a  da bi se tako nešto ostvarilo potrebno je samo nekoliko jednostavnih stvari – nošenje maske, redovno pranje ruku, držanje distance i izbegavanje većih okupljanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *