home Društvo, Vesti Udruženje invalida “Živeti uspravno”: Poboljšava se položaj osoba sa invaliditetom, ali problema ima i dalje

Udruženje invalida “Živeti uspravno”: Poboljšava se položaj osoba sa invaliditetom, ali problema ima i dalje

Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom 3.decembar obe godine zbog pandemije virusa korona neće biti obeležen na uobičajen način, okupljanjima osoba sa posebnim potrebama i nizom aktivnosti  i radionica, kako se to praktikovalo u ranijem periodu, tim pre jer se radi o osetljivoj grupi stanovnika, za koje covd19 može biti fatalan. Prema procenama, preko milijardu lјudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. Na teritoriji opštine Doljevac postoje dva udruženja koja okupljaju osobe sa posebnim potrebama, jedno u Doljevcu „Živeti uspravno“ i jedno u Pukovcu, Udruženje osoba obolelih od cerebralne paralize.

Udruženje „Živeti uspravno“ postoji već 18 godina, nastalo je na inicijativu grupe gradjana i okuplja preko stotinu osoba sa invaliditetom iz opštine Doljevac, a kako za Radio Koprijan kaže sekretarka Dragana Božić, iako oko 10 odsto svetske, pa i naše populacije živi sa nekom vrstom invalidnosti, i dalje postoji niz barijera koje ovim osobama otežavaju svakodnevni život. – Ipak, RS je usvojila niz zakonskih regulativa kojima se poboljšava položaj ove grupe stanovnika i 2009. ratifikovala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom. Takodje, i ovdašnja lokalna samouprava prepoznala je naše potrebe i radi na unapredjenju i zaštiti ove kategorije ljudi, te je i svoje strateške dokumente iz oblasti socijalne zaštite prilagodila potrebama osoba sa invaliditetom.

Ipak, problema i dalje ima. –Problemi u svakodnevnom životu su arhitektonske barijere sa kojima se suočavaju osobe u kolicima, a problema ima i u obrazovanju i zapošljavanju invalida.

Inače, bog pandemije korona virusa ovaj dan nije obeležen na uobičajen način, raznim radionicama i tribinama, kako se praktikovalo ranijih godina. –Ipak, pokušavali smo da i u takvim okolnostima, široj javnosti prezentujemo mogućnosti naših članova i upoznamo ih sa problemima na koje nailazimo.

Dodaje da medju članstvom trenutno nema inficiranih koronom, što pripisuje njihovoj odgovornosti, tim pre jer pripadaju rizičnoj populaciji.

Inače, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlјe pozivaju na obeležavanje tog dana s cilјem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje lјudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Ovaj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isklјučenost iz društva. Širom sveta, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim  barijerama, nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanje, zapošlјavanje, zdravstvene i socijalne zaštite.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *