U Doljevcu i Žitoradji nema plivanja za Časni krst na Bogojavljenje

-крст-e1390056701252Na teritoriji opštine Doljevac, prema našim informacijama, ni ove godine nije organizovano plivanje za Časni krst, kao ni godinama unazad, tim pre jer su uslovi za organizaciju jednog ovakvog dogadjaja drastično pooštreni.

A, iako je ranijih godina ovo tradicionalno plivanje na Bogojavljanje bilo organizovano na teritoriji opštine Žitoradja, ovoga puta tog dogadaja, zbog izuzetno zathevnih uslova koji moraju biti obezbedjeni, neće biti ni tamo, rekao nam je Saša Stojiljković, sveštenik crkvene opštine Žitoradja.

S obzirom na to da prema njegovim rečima nisu bili u mogućnosti da obezbede sve što se od njih, kao organizatora zahteva, pre svega medicinske ekipe, policijske patrole i profesionalnog ronioca, od tradicionalnog plivanja na ovaj praznik se ove godine odustalo. Ranijih godina vladalo je veliko interesovanje pre svega kod mladje populacije  za Bogojavljensko plivanje, ističu organizatori, tako da im je izuzetno žao što toga više nema. Dodajmo i to da se ranije plivalo u reci Toplici, kod Žitoradje.

Medjutim, svi oni sa naše teritorije koji su imali želju da se okušaju u plivanju u ledenoj vodi to su mogli učiniti na drugim mestima u okolini.

U Nišu vlada veliko interesovanje, pa su već prvog dana prijave popunjeni su svi kapaciteti. Za tradicionalo plivanje na Bogojavljenje prijavila se i jedna žena, kažu u opštini Medijana, koja je organizator, ali se ona nalazi među rezervama. U početku se plivalo u Nišavi, ali se poslednjih godina pliva u otvorenom bazenu u Čairu.

Crkvena opština Prokuplje takodje je organizovala ovu nesvakidašnju avanturu. Plivaće se sutra  u 11. časova na Rastovničkom jezeru.

Tradicionalno  plivanje za Časni krst održaće se i na Vlasini, na nadmorskoj visini od 1200 metara, a 19. januar obeležiće i stanovnici Grdelice koji će plivati na ušću Kozaračke reke u Moravu.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *