U Doljevcu oko 250 domaćinstava ima status energetski zaštićenog kupca, a od 1.juna važe novi uslovi

Objavljen je novi pravilnik o limitima mesečnih prihoda domaćinstava sa kojima ona mogu steći status energetski ugroženog kupca, a ovo pravo mogu ostvariti od 1.juna.

Pravilnik je objavilo Ministarstvo rudarstva i energetike RS u kojem se navodi da su limiti usklađeni sa polugodišnjom inflacijom.

Tako, status energetski ugroženog kupca od 1. juna može dobiti svako domaćinstvo sa jednim članom koji ima prihod do 14.848 dinara, a raniji limit je bio do 14.571 dinara, što je povećanje granice mesečnih prihoda od 277 dinara.

Za domaćinstva sa dva i tri člana uslov je prihod do 21.619 dinara, a prethodni limit je iznosio do 21.216,14 dinara.

Do 28.385 dinara je granični iznos za domaćinstva sa četiri i pet članova i do 35.696 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.

Inače, ukupan mesečni prihod domaćinstva usklađuje se dva puta godišnje sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci.

Zahtevi za energetski zaštićenog kupca za utrošenu električnu energiju preuzimaju se na šalteru broj 6 u zgradi lokalne samouprave u Doljevcu, gde se i isti, sa pratećom dokumentacijom, predaju.

Povlastice za struju važe jednu godinu, odnosno do datuma isteka rešenja, a građani koji podnose zahteve koji se razmatraju po broju članova domaćinstva i visini prihoda njihova rešenja važe do kraja godine.

Prema podacima „Elektroprivrede Srbije“, status energetski ugroženog kupca tokom 2019. godine imalo je oko 75.000 građana. U opštini Doljevac oko 250 domaćinstava koristiti pravo na besplatne kilovate.

Pravo na 120 do 250 besplatnih kilovat sati struje ostvaruju primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka, a zahtev mogu podneti u zgradi lokalne samouprave u Doljevcu. Takođe, olakšice za plaćanje računa za struju mogu dobiti i druge porodice, koje imaju mesto prebivališta u opštini Doljevac, a u zavisnosti od broja članova i ukupnih mesečnih prihoda domaćinstva.

Tako domaćinstvo sa jednim članom stiče pravo na  120 besplatnih kolavata mesečno, za domaćinstvo sa dva i tri člana 160 kWh mesečno, za domaćinstva sa četiri i pet članova 200 kWh mesečno i za domaćinstva sa šest i više članova 250 kWh.

 

 

Foto: EPS Jugoistok Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *