U Doljevcu proba male mature u petak i subotu

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, 160 osmaka,  u petak i subotu, 13. i 14. aprila, rešavaće probni  završni ispit . Kako kaže generalni direktor Goran Ilić sve je spremno za probu male male mature i polaganje testa iz matematike biće održano u petak, 13.aprila, u 12 sati, a u subotu, 14.aprila, doljevački  osmaci će od 9 sati polagati probni test iz maternjeg jezika, dok će u 12.30 sati polagati kombinovani test, koji sadrži pitanja iz biologije, hemije, istorije, geografije i fizike.

Testovi za probni završni ispit, za koje je zadužen Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja su spremni, a škole će moći da ih preuzmu na sajtu.

  • Probni završni ispit imaće istu težinu i tip zadataka kao i prava mala matura, koju će učenici polagati na kraju osnovnog školovanja, u junu. Zadaci će biti podeljeni u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni. Kako bi se učenici navikli na pravo testiranje i na probnoj proveri znanja sve će biti organizovano kao na pravoj.- rekao je Goran Ilić u izjavi za radio Koprijan.

Ilić je istakao da je razlika u polaganju probne male mature u tome  što će rezultati testova ostati u školama, kako bi poslužili nastavnicima za analizu znanja učenika, ali i deci kako bi bolje  do kraja školske godine mogla da obnove i bolje nauče oblasti iz kojih ne budu tačno odgovorili na pitanja.

Ove godine, kaže direktor Ilić,  testovi će imati malo više “otvorenih zadataka”, odnosno više zadataka u koje će učenici upisivati odgovore, a manje zadataka u kojima su već ponuđeni odgovori  i koji se odgovaraju zaokruživanjem. Novina ima i kada je reč o bodovanju, jer će se od ove godine način bodovanja za upis u srednje škole vratiti na staro

  • Ove godine maksimalan broj bodova na osnovu uspeha iz škole biće 60, a na tri testa učenici će moći da osvoje najviše 40 bodova. Tokom prethodne dve godine maksimum iz škole bio je 70, a sa testa 30 bodova.- rekao je Ilić

A nakon probnog testiranja, osmaci će imati više od dva meseca da se pripreme za pravi završni ispit, koji je zakazan za 18, 19. i 20. jun.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *