Izdavanje gradjevinskih dozvola u Doljevcu za najviše pet dana

Nakon nešto više od godinu dana u našoj zemlji  je potpuno zaživeo elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola i zahvaljujući tome trenutno je aktivno oko 25.000 gradilišta. Rok za njihovo izdavanje je, podsetimo, pet dana, mada postoje i lokalne samouprave kod kojih je to čekanje i kraće. U Somboru  se čeka  najkraće – u proseku četiri dana. Opština Doljevac takodje ne zaostaje kada su rokovi za izdavanje ovih dozvola u pitanju.

Inače, elektronske gradjevinske dozvole se u našoj zemlji primenjuju od 1. janura 2016. i izdaju se isključivo u elektronskoj formi, a već više od dve godine izdavanje elektronskih dozvola je uobičajena praksa i u doljevačkoj lokalnoj samoupravi. Kako su nam potvrdili u ovoj instituciji ovdašnji gradjevinci na izdavanje dozvola čekaju samo nekoliko dana, uglavnom tri do pet. Prema njihovim podacima tokom 2016.godine u opštini Doljevac izdato je 37 gradjevinskih dozvola, a prošle godine ukupno 52.

Inače, Srbija se zahvaljujući elektronskim dozvolama nalazi na 10. mestu po brzini izdavanja građevinskih dozvola na Duing biznis listi Svetske banke. Medjutim, analiza ministarstva je pokazala da veliki broj opština i gradova ne donosi potrebna planska dokumenta i da najviše nedostaju planovi detaljne regulacije, što onemogućava nadležne organe da izdaju građevinske dozvole u skladu sa zakonom. Iz tog razloga planiraju se izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kako bi se u sistem uveo i E-prostor.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *