U Doljevcu rade bašte kafića- Nadležni upozoravaju na poštovanje mera

Poslednjih dana korona brojevi jesu malo bolji. Ipak, iz kovid-bolnica i dalje apeluju na poštovanje protivepidemijskih mera, da je neophodno da se što više građana vakciniše, da još zabrinjava veliki broj teških pacijenata, ali da ohrabruje to što je poslednjih dana na sreću više otpusta od prijema na lečenje. Zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji od danas ponovo mogu da rade od 06.00 do 22.00, navedeno je u Naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koja je juče objavljena u Službenom glasniku. Što se tiče opštine Doljevac bašte kafića otvorene su tokom protekle nedelje, ali ohrabruje i činjenica da je manji broj obolelih od korona virusa zabeležen u opštini, ali kako navode iz Štaba za vanredne situacije Doljevac, naši građani i dalje treba da se pridržavaju svih epidemioloških mera. Učenici od 5. do 8. razreda, ali i srednjoškolci mogli bi da se vrate u đačke klupe već sledećeg ponedeljka.

U naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koja je juče objavljena u „Službenom glasniku”, navodi se da će na ulazu u tržne centre morati da bude vidno istaknuta korisna površina celog objekta odnosno prostora kao i broj osoba koje mogu da budu u njemu, uz obavezu posetilaca da nose zaštitne maske.

„Zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, zajedničke prostorije i predmeti moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati. U tržnim centrima mora biti određen korona redar koji je odgovoran za poštovanje mera nošenja maske, a ako objekat ima više ulaza i izlaza, ima više spratova i površine je veće od 500 kvadratnih metara, mora biti određeno više korona redara”, istaknuto je u naredbi.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Doljevac i dalje apeluju na stanovništvo opštine Doljevac da se pridržavaju i poštuju sve preporučene epidemiološke mere, odnosno držanje propisane distance, nošenje zaštitnih maski, dezinfekciju prostora i higijena ruku.

Iz Štaba dodaju da se vakcinacija građana protiv korona virusa nesmetano vrši u Domu zdravlja Doljevac i mole se građani koji se nisu vakcinisali da to što pre učine radi sopstvene zaštite i zaštite drugih.

Kako dodaju, naloženo je svim inspekcijskim službama za praćenje i kontrolu sprovođenja naloženih mera, kao i svim ustanovama na teritoriji opštine Doljevac da maksimalno pojačaju aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju smanjenja širenja zarazne bolesti COVID-19.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da ako se nastavi stabilizacija epidemiološke situacije u Srbiji, od narednog ponedeljka, 19. aprila, nastava se “vraća” u škole, i izvodiće se po modelu od 1. septembra, po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *