U Doljevcu smanjen broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu

Dok se u Srbiji beleži porast broja građana sa simptomima sličnim gripu doljevačkom Domu zdravlja, ovih dana, se javlja manji broj pacijenata sa ovim zdravstvenim tegobama.

Kako kaže primarijus dr Dušica Miočinović Radovanović prethodnih dana, ali i tokom vikenda, nije bilo povećanog broja pacijenta koji su se javljali lekaru zbog respiratornih infekcija ili simptoma sličnim gripu.

– Ovih dana ne beležimo velike gužve u čekaonicama Doma zdravlja, pored nekolicine pacijenata sa respiratornim infekcijama, građani se obično javljaju svom izabranom lekaru zbog zakazane kontrole, redovne terapije za hronične bolesti ili iz nekog drugog razloga. Ja se samo nadam da ovo nije “zatišje pred buru”- istakla je doktorka ovdašnjeg Doma zdravlja.

Ona je dodala da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojećem periodu, odnosno kada se đaci vrate u školske klupe.

  • Prema nekim našim podacima epidemija virusa gripa  prekinuta je raspustom, ali kada se deca vrate u školu, broj obolelih će značajno porasti. Za sada na odeljenju pedijatre u našoj ustanovi nemamo povećan broj dece koja dolaze na preglede kod pedijatra, ali ta brojka biće sigurno povećana početkom drugog polugođa- rekla primarijus dr Miočinović.

Doktorka je istakla da je neophodno da roditelji sa malom decom izbegavaju česte kontakte, posete, javna mesta i slično.

Takođe, akcenat streba staviti i na mere prevencije.

– Prostorije u kojima boravimo treba češće provetravati, po petnaestak minuta na svaka dva do tri sata. Veoma je važna i higijena, odnosno da ne dodirujemo lice, tačnije oči, nos i usta, dok ne dezinfikujemo ruke. Treba povećati unos vitamina i to kroz povećan unos voća i povrća. Građanima savetujem i da izbegavaju skupove i veća okupljanja, jer se na taj način virus lako prenosi – rekla je dr Dušica.

Prema njenim rečima, ukoliko moramo do Doma zdravlja, a nismo oboleli od virusa ili respiratorne infekcije, nije na odmet da se zaštitimo nošenjem maske preko lica.

  • Diskutabilno je koliko se možemo zaštiti hiruškom maskom od virusa gripa, jer je ona delotvornija kod obolelih da ne bi širili virus među zdravim ljudima. Upotreba maski za lice kod zdravih osoba služi za zaštitu usta i nosa od slučajne kontaminacije vlastitim rukama i kašljanjem i kijanjem osoba iz okoline. Osobe koje su zdrave i kojima maska može biti dodatna zaštita su članovi porodice ili ostali u kući koji brinu i njeguju osobe sa simptomima gripa ili respiratorne infekcije i koji moraju doći u bliski kontakt sa bolesnikom. Ali, ako se krećete moeđu obolelim nije na odmet da se zaštitite ovom metodom- istakla je doktorka.

Da podsetimo, u petak, 8. februara, na teritoriji grada Niša prijavljena je epidemija gripa, a prema podacima Instituta za javno zdravlje, do sada je u ovom gradu registrovano više od 3.800 slučajeva sa simptomima sličnim gripu, čime je ovaj broj udvostručen u odnosu na minulu nedelju. Jedna osoba iz Orljana je preminula od posledica gripa i to je prva žrtva virusa u našem kraju.

Osmoro dece je hospitalizovano, ali njihovo stanje je za trenutno stabilno, rečeno je u Kliničkom centru u Nišu.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, za oko 84.969 osoba se sumnja da su obolele, a epidemiolozi upozoravaju da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojećem periodu.

Registrovani su slučajevi virusa gripа tipа А (H1N1 i H3N2), којi su nајzаstupljеniјi i u zеmljаmа u rеgiоnu.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *