U Malošištu, Čapljincu, Belotincu i Klisuri uskoro počinje izgradnja vodosistema!

Opštini Doljevac će, Evropska unija (EU), preko razvojnog programa EU PRO finansirati projekat lokalne infrastrukture koji za cilj imaju bolji kvalitet života ljudi. Kako navode iz EU PRO, projekti u 37 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, će finansirati sa četiri i po miliona evra, koje je na osnovu administrativne, programske i tehničke evaluacije predloga odobrio Upravni odbor programa. Ovi projekti će prvenstveno poboljšati uslove u kulturnim i sportskim ustanovama,školama i vrtićima,ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, a unaprediće se i komunalnainfrastruktura koja će posebno doprineti boljim uslovima života pripadnika i pripadnica ranjivih grupa. Opštini Doljevac odobrena su sredstva za izgradnju vodosistema u naseljima Malošište, Belotinac, Čapljinac i Klisura.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 26. aprila do 29. juna 2018. godine, stiglo je ukupno 46 predloga projekata, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15 procenata od vrednosti projekta. Tako će 37 lokalnih samouprava kojima su odobreni projekti učestvovati u realizacijisa 1,6 miliona evra, pa se ukupan budžet svih projekata procenjuje na 6,1 milion evra.

Opštini Doljevac odobren je projekat koji će većim delom finansirati razvojni program EU PRO. Prema projektu planirana je dogradnja i povezivanje vodosistema “Pusta reka” sa sistemom za vodosnabdevanje u Belotincu. Razvojni program EU PRO daće doprinos od 150.000 evra, dok će lokalna samouprava uložiti 117.846 evra.

Prema projektu dogradiće se 2.460 metara sistema za vodosnabdevanje “Pusta reka” i povezivanje sa niškim sistemom. Time će biti omogućeno da svih 5154 stanovnika Malošišta, Čapljinca, Belotinca i Klisure, kao i privredni subjekti, koji rade u opštini Doljevac, imaju pristup ispravnoj vodi za piće. Kroz aktivnosti usmerene na primenu principa dobrog upravljanja, biće donet i usvojen Pravilnik o uslovima i načinu priključenja na vodovodni sistem koje će primenjivati Javno komunalno preduzeće.

Podrškom realizacijiovih projekata javne infrastrukture Evropska unija direktno doprinosi boljem životu stanovništva kroz unapređenjekvaliteta i dostupnosti komunalnih, zdravstvenih i socijalnih usluga, kao i boljim uslovima za obrazovanje i odrastanje dece i mladih.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *