U opštinama Doljevac i Žitorađa nema notarskih kancelarija

dolj
zgrada opštine Doljevac

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa predviđeno je da od 1. marta 2017. godine, u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani javni beležnici, poslovi overe potpisa, rukopisa i prepisa pređu u njihovu isključivu nadležnost, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

U gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, ove poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave. Medju opštinama gde još uvek nema beležnika su i opštine Doljevac i Žitorađa. Prema rečima Gordane Cvetković iz lokalne samouprave u Doljevcu, ovdašnje stanovništvo i dalje će moći da overava prepise, ugovore i slično na pisarnici SO Doljevac. Dakle, sve će se odvijati na dosadašnji uobičajeni način, zaključila je Cvetkovićeva.

I na području Žitoradje nema beležničke kancelarije, potvrdio je za naš radio, Rade Radovanović  iz pravne službe pomenute opštine.

Pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje da obavljaju poslove overe potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik, te će poslove overe nakon 1. marta obavljati više od 400 lica, što je veći broj od broja lica koja su u sudovima radila poslove overe pre 1. marta.

Kada je u pitanju overa potpisa u vezi sa predlogom kandidata za predsedničke izbore, overa potpisa će se od 1.marta obavljati u javnobeležničkim kancelarijama, u mestima u kojima postoji javni beležnik, ili u osnovnim sudovima i sudskim jedinicama, u mestima u kojima nije imenovan beležnik.Kako opštinske uprave ni do sada nisu imale nadležnost za overu potpisa u postupku predlaganja kandidata, ove uprave te poslove ne mogu i neće obavljati ni posle 1. marta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *