U opštini Žitorađa proglašena vanredna situacija zbog porasta broja obolelih od korone

U opštini Žitorađa zbog porasta broja obolelih od virusa korone proglašena je vanredna situacija. Kako kaže predsednik opštine Ivan Stanojević poslednjih dana primetan je veći broj zaraženih, pa su u skladu sa preporukama nadležnih institucija proglasili vanrednu situaciju.

  • Vanredna situacija se proglašava zbog značajnog porasta pregleda pacijenata sa respiratornim tegobama, kao i zaraženih virusom COVID-19. U cilјu sprečavanja dalјeg širenja zaraze, neophodno je bilo donošenje vanrednih operativnih mera zaštite koje je doneo Štab za vanredne situacije – kaže Stanojević.

Ovom odlukom ograničen je rad ugostiteljskih  objekata do 23 časa uz obavezno poštovanje ranije donetih mera, odnosno obavezno nošenje zaštitnih maski, ograničenog broja prisutnih lica u objektu i obaveznu fizičku distancu. Svim uslužnim objektima nalaže se  da na svim ulazima u objekte vidno istaknu obavezu nošenja zaštitne maske, kao i da komunalnom inspektoru Opštinske uprave opštine Žitorađa i Štabu za vanredne situacije  dostave imena odgovornih lica za kontrolu primene preventivnih mera.

Štab za vanredne situacije u opštini Žitorađa naložio je nadležnim republičkim inspekcijama i komunalnoj inspekciji opštine Žitorađa da u punom kapacitetu vrše rigorozne kontrole poštovanja i pridržavanja donetih mera, naročito u ugostitelјskim objektima, teretanama, fitnes klubovima, kladionicama i drugim uslužnim objektima.

Sve škole na teritoriji opštine Žitorađa od danas moraće da vrše  pojačanu kontrolu nošenja zaštitnih maski kod učenika, nastavnog kadra i ostalih zaposlenih i  u slučaju pojave zarazne bolesti covid19 odmah obaveste Štab za vanredne situacije. Ista naredba važi i za Predškolsku ustanovu „Prva radost“ Žitorađa.

Štab za vanredne situacije u Žitorađi naložio je i obavezu nošenja zaštitne maske u automobilima i drugim prevoznim sredstvima u kojima se prevozi više od jedne osobe, a kontrolu će sprovoditi nadležna republička i komunalna inspekcija opštine Žitorađa.

Štab će redovno informisati i obaveštavati stanovništvo i javnost o svim bitnim činjenicama od značaja za zaštitu i spasavanje, kao i o prestanku opasnosti zbog kojih je vanredna situacija proglašena.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *