U OŠ “Vuk Karadžić” u Doljevcu obeležen Dan pismenosti

Danas, u nastavku projektne nastave „Nasmešite se kad kažete dete“, u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu otvorena je izložba maketa srpskih kuća, bunara, crkvi i ostalih seoskih motiva. Dok je  četvrti čas, u svim odeljenjima OŠ “Vuk Karadžić” Doljevac, bio posvećen Danu pismenosti gde su deca upoznata o životu i radu Ćirila i Metodija.

Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, državni je praznik koji se prvi put obeležava ove godine – na današanji dan, 24. maja, u sećanje na misionare i kulturne i političke diplomate, tvorce prvog slovenskog pisma.

Danas se održavaju službe u pravoslavnim crkvama , ali i kulturne manifestacije u zemljama kojima su braća iz Soluna donela hrišćanstvo i pismenost. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga udarili su Ćirilo i Metodije temelje slovenskoj pismenosti.

Za ovaj crkveni praznik ne vezuju se neki posebni narodni običaji, ali je od neprocenjivog kulturnog i civilizacijskog značaja za Srbe i Slovene uopšte.

Ovaj novi datum postao je državni praznik nakon što je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji. Iako se slavi, novi državni praznik obeležiće se radno, odnosno radni je dan, a inicijativa je potekla od Ministarstva kulture, a na predlog Vlade dostavilo Ministarstvo za rad.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *