U poplavama oštećena dva mosta i više loklanih puteva

Tokom poplava koje su prethodnih dana pogodile teritoriju opštine Doljevac evakuisano je 35 lica. Najviše evakuisanih stanovnika je iz Šainovca 19. Oštećena su 2 mosta na lokalnim putevima u Knežici i Šainovcu, kao i više loklanih puteva, a neki su, kratko,  bili u prekidu.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije u Doljevcu oštećen je 51 stambeni objekat, 125 pomoćnih objekata, a od privrednih samo prodavnica stočne hrane u Mekišu. Srećom, trafostanice nisu bile zahvaćene poplavnim talasom.

Tokom poplava u prekidu su bili državni put IIA reda broj 216 između opštine Dolјevac i opštine Žitorađa, državni put IIB reda broj 418 između Orlјana i Mekiša i lokalni put u Mekišu. Prema najnovijim podacima svi pravci su sada prohodni za vozila.

Oštećeni su i lokalni putevi u Rusni i Čečini. Dok je u mestima Šarlinac, Šainovac, Orlјane i Mekiš oštećeno više lokalnih puteva zbog prokopavanja i usmeravanja vode.

Poplavlјeno zemlјište se procenjuje na više od 250 hektara.

Kako napominju iz Štaba ovi podaci su preliminarni i nisu konačni, a precizne podatke utvrdiće Opštinska komisija za procenu štete.

Podsetimo, najveći problem napravili su vodotoci II reda i to reke Kruševice u Belotincu, Mehane u Malošištu, Mekiškog potoka u Mekišu, Torinskog potoka u Šarlincu i Šainovcu, kao i Jugbogdanovačke reke u Orljanu.

 

One thought on “U poplavama oštećena dva mosta i više loklanih puteva”

  1. Problem je veoma poznat skoro u svim MZ,ali se ništa ne preduzima.Konkretno “torinski potok” se formira od pejkovačko brdo i prolazi iza sela Voljčinac ,prolazi kroz Šarlinac ,nastavlja preko “biserku” i uliva u reku Toplicu.Znači on skuplja vodu sa brda od Pejkovac do Orljane.Nažalost njegov vodotok je uništen komasacijom u Voljčinac i predelu “biserke” gde je takođe urađena komasacija.U staru Šarlinac je vodotok pretvoren u oranice tj.pojedini meštani su proširili svoje parcele.Tamo gde je nekada prolazio pomenuti potok postojali su mostovi takozvane ćuprije,koje su dotrajale i uništene.Na lokalnim putevima koji vode prema mekiško brdo predviđeni su betonski propusti (kace) malog prečnika tako da nemogu da prime vodu i da su većeg prečnika isto bi bilo jer su postavljeni bar 50-70 cm.višlje od njiva,to je na put za groblje u Šarlincu.Na barskom putu nisu postavljene stoje van puta.U “biserku” na stari put za Orljane je propust uništen a na novom putu koji je skoro rađen nije ni predviđen propust.Ljudi moji te vode su bile odkad je sveta ali su postojali kanali,šančevi i vodotok potoka koji je odvodio vodu.Mnogo više je bilo kiše i snega a mnogo manje poplava,znači treba vodotok,kanale,šančeve očistiti a propuste i mostove popraviti,mnogo je jeftinije to uraditi od štete koja je sada učinjena građanima,da ne Abraham koje su to štete i koliko koštaju.Zima je tek pred nama a i godine u radimo nešto što će da traje i štiti sve,uradimo pa makar na kuluk kao u davno prošla vremena.Pozz….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *