Doljevačke škole spremno dočekuju đake u ponedeljak 18.januara

Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 18. januara 2021. godine, a nastava za učenike osnovnih i srednjih škola, odvijaće se po modelu koji je primenjivan od 1. septembra 2020. godine, stoji na sajtu Ministarstva prosvete , nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo je poslalo obaveštenje školama, a ponovo je prosledilo i  stručna uputstva za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama, koja je Krizni štab usvojio 11. avgusta 2020. godine.

Prema ovim uputstvima, učenici od prvog do četvrtog razreda imaće svakodnevnu nastavu u školi, u manjim grupama, dok će stariji osnovci nastavu pohađati naizmenično, neposredno i na daljinu, takođe u manjim grupama. Nastava u srednjim školama, takođe će se odvijati kao i na početku školske godine, u septembru 2020. godine, a  to znači da će srednjoškolci jednu nedelju ići u školu, a potom jednu nedelju učiti na daljinu.

Goran Ilić, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu kaže da je sve spremno za povratak đaka u klupe. Pravila ostaju ista kao na početku školske godine.

Sva odeljenja koja broje više od 15 đaka biće podeljena u dve grupe, jer mora da se poštuje fizička distanca, a  za svakog učenika predviđeno je da se obezbedi prostor od četiri kvadratna metra.

Učenicima će biti i dalje skraćeni časovi i trajaće po 30 minuta. Učenici od 1. do 4. razreda još na početku školske godine podeljeni su u dve grupe, a kako kaže Ilić  pauza između prve i druge grupe, prema uputstvu koje dostavljeno školi, služi da se učionica provetri i dezinfikuje.

Učenici od petog do osmog razreda podeljeni su u dve grupe. Prva grupa dolazi u školu, a druga prati onlajn časove,  i obrnuto.

Ilić dodaje da su učitelji i razredne starešine već kontaktirali roditelje i da se većina učenika vraća u školske klupe, a roditelji su imali i obavezu da obaveste nastavnike da li u kući imaju obolele članove od korona virusa i da li su poslednjih dana bili u kontaktu sa obolelim osobama, kako bi se mogućnost infekcije  covidom 19 među učenicima svela na minimum.

U srednjim školama biće primenjena  dva modela nastave. Roditeljima je data mogućnost da se izjasne da li će dete da pohađa nastavu u školi ili onlajn. Nastava u srednjim školama po kombinovanom modelu podrazumeva da učenici od prvog do četvrtog razreda jedne nedelje dolaze u školu na neposrednu nastavu, a sledeće nedelje realizuju časove putem nastave na daljinu.

A u zavisnosti od broja učenika odeljenja biće podeljena u dva ili tri grupe. Ispitivanje učenika i provera znanja biće organizovana u školi za đake koji se opredele za učenje na daljinu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *