U školi od danas samo mlađi osnovci

Odlukom Vlade Srbije, na preporuku Kriznog štaba, od danas učenici od petog do osmog razreda, ali srednjoškolci prešli su na onlajn nastavu. Ova odluka se ne odnosi na učenike nižih razreda osnovne škole, pa su doljevački đaci od prvog do četvrtog razreda u klupama.

Nastava na daljinu za starije osnovce i srednjoškolce će se primenjivati do početka zimskog raspusta 21. decembra.

Kako kaže Goran Ilić direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, učenici od prvog do četvrtog razreda i dalje su podeljeni u dve grupe, a nastava počinje u 8 sati.

Škola je dobila uputstva od strane Ministarstva prosvete i kako Ilić ističe nastavno osoblje je upoznato sa planom i dinamikom časova.

U uputsvu koje je dostavljeno direktorima škola se navodi da obrazovno-vaspitni rad u drugom ciklusu osnovne škole se ostvaruje  putem nastave na dalјinu, uz korišćenje odgovarajućih platformi, odnosno sistema za upravlјanje učenjem, koje su škole izabrale i putem Javnog medijskog servisa Srbije.

Doljevačka škola izabra je platformu Microsoft Teams preko koje razmenjuje zadatke i nastavne sadržaje sa učenicima.

Škola ima autonomiju da utvrdi vreme početka časova i izvrši vremensku organizaciju časova na dnevnom i nedelјnom nivou. Obrazovno-vaspitni rad putem nastave na dalјinu se realizuje u realnom vremenu na osnovu rasporeda časova za svako odelјenje putem izabranog sistema za upravlјanje učenjem. Časovi redovne nastave traju kraće 45 minuta, odnosno 45 minuta, a ukoliko učenici iskažu potrebu, nastavnik će organizovati i čas dopunske ili dodatne nastave. U toku ostvarivanja nastave na dalјinu, nastavnik naročito vodi računa o opterećenosti učenika, pažlјivo odmeravajući obim i složenost programskih sadržaja i zahteva prema učeniku, poštujući vremensku dinamiku predviđenu rasporedom časova.

Nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu. Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga može ostati neocenjen.

Tim učenicima, navode u ministarstvu, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *