U toku podnošenje zahteva za besplatne kilovate

Najsiromašniji građani opštine Doljevac, njih oko 250, iskoristili su olakšice za plaćanje struje. Država je u budžetu za iduću godinu za energetski ugrožene građane izdvojila više nego prošle – milijardu i 560 miliona dinara. Iako za taj status građanima nije uvek lako ispuniti sve kriterijume, glavna prepreka i dalje je nedovoljna informisanost. Prema podacima  besplatne kilovate godišnje u proseku koristi od 75 do 80 hiljada građana. Jelena Ilić, načelnica u lokalnoj samoupravi Doljevac, kaže da na 120 do 250 besplatnih kilovat sati struje ostvaruju primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka, a zahtev mogu podneti u zgradi lokalne samouprave u Doljevcu- šalter broj 6.

Olakšice za plaćanje računa za struju mogu dobiti i druge porodice, koje imaju mesto prebivališta u opštini Doljevac, a u zavisnosti od broja članova i ukupnih mesečnih prihoda domaćinstva, ukoliko podnesu  zahtev, mogu ostvariti umanjenje računa za utrošenu električnu energiju rekla je načelnica Jelena Ilić u izjavi za radio Koprijan.

Prema uredbi koju je donela Vlada Srbije, a koja se primenjuje u čitavoj Srbiji, cenzus za ostvarivanje prava energetski zaštićenog kupca ostvaruje jednočlano domaćinstvo sa prihodom do 14.571,74 dinara. Za domaćinstvo sa dva i tri člana granica je prihod do 21.216,14 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 27.856,18 dinara, sa šest i više članova do 35.030,72 dinara.

  • Ovi usklađeni iznosi danas su stupili na snagu, a zahtevi za energetski zaštićenog kupca za utrošenu električnu energiju preuzimaju se na šalteru broj 6 u zgradi lokalne samouprave, gde se i isti, sa pratećom dokumentacijom, predaju- rekla je Ilićeva.

Povlastice za struju važe jednu godinu, odnosno do datuma isteka rešenja, a građani koji podnose zahteve koji se razmatraju po broju članova domaćinstva i visini prihoda njihova rešenja važe do kraja ove godine i oni mogu već ovih dana da podnesu zahteve za umanjenje računa za narednu godinu.

M.Jovanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *