Udruženje invalida u Doljevcu obeležilo Svetski dan srca

Svetski dan srca obeležen je 29.septembra, širom naše zemlje, raznim edukativnim tribinama na kojima su se mogli čuti saveti kardiologa kako  preduprediti bolesti srca i kako prepoznati prve simptome kardiovaskularnih oboljenja. Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da se ljudima širom sveta pošalje poruka da bolesti srca i krvnih sudova, kao vodeći uzročnici smrtnih ishoda, odnose 17,3 miliona života svake godine.
Ovaj značajni datum udruženje invalida „Živeti uspravno“ u Doljevcu obeležilo je današnjom akcijom  merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska za članove ovog udruženja. Patronažna ekipa Doma zdravlja u Doljevcu, pored ovih merenja, skrenula je pažnju i na preventivne preglede, a pre svega na pregled stolice, s ciljem otkrivanja raka debelog creva u što ranijem stadijumu bolesti kako bi se time smanjila smrtnost i povećao kvalitet života obolelih osoba. Pored toga, održano je i edukativno predavanje o značaju  zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Dragana Božić, sekretar udruženja, kaže u izjavi za radio Koprijan, da redovno sprovode zdravstveno-edukativne radionice kako bi članovima udruženja omogućili da na jednostavan i brz način provere svoje zdravlje.

  • Danas smo u okviru obeležavanja Svetskog dana srca organizovali zdravstveno-edukativnu radionicu u našim prostorijama gde su članovi udruženja mogli da izmere nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska. Takođe, prezentovani su im zdravi stilovi života i zdrave životne navike. Visok krvni pritisak, visoke vrednosti šećera u krvi i holesterola pratioci su ove bolesti i potrudili smo se da praktičnim savetima uz podelu flajera edukujemo naše članove da usvoje zdrave navike i spreče nastanak kardiovaskularnih bolesti, da im skrenemo pažnju na faktore rizika odnosno upotrebu duvana, nepravilnu ishranu, fizičku neaktivnost i štetnu upotrebu alkohola- rekla je Dragana Božić.

Ovu akciju podržao je, kao i uvek, doljevački Dom zdravlja, a ekipa patronažne službe bila je zadužena za proveru zdravlja članova ovog udruženja.

Medicinska sestra Vesna Todorović kaže za radio Koprijan da su pored merenja nivoa šećera u krvi i visine krvnog pritiska akcenat stavili na prevenciju raka dabelog creva.

  • Rano otkrivanje , odnosno skrining, raka debelog creva podrazumeva testiranje zdravih osoba, bez prisutnih simtoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi. Testiranje uzorka stolice na prisustvo krvi, koja je nevidljiva golim okom, a koja je često prvi znak postojanja polipa ili raka u debelom crevu, može se obaviti u našoj zdravstenoj ustanovi i mi smo članovima ovog udruženja objasnili proceduru pregleda stolice i dali smo im neophodne upute i bočice za stolicu kako bi obavili ovu dijagnostičku proceduru- rekla je Vesna Todorović.

Ona je dodala da je ohrabrujuća činjenica da se sve više ljudi interesuje za ovu dijagnostičku metodu.

  • Tokom ovakvih akcija otkrivena su dva slučaja mikroskopskog krvarenja u stolici i ti pacijenti  su poslati na dalja ispitivanja i preglede. Ovo je veoma značajno za članove udruženja jer bez čekanja i zakazivanja, oni na jednom mestu, mogu da provere nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska , a ako je potrebno upućujemo ih izabranom lekaru na pregled i dalju dijagnostiku- rekla je medicinska sestra.

Ona je na kraju podsetila da svi građani opštine Doljevac mogu da se jave svom izabranom lekaru kako bi dobili uput za proveru stolice  i da je  preporuka da  osobe koje imaju od 50 do 74 godine treba da urade test na skriveno krvarenje u stolici  kao vid prevencije raka debelog creva.

M.Jovanović

Foto D.Dinić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *