Ugledni čas učiteljice Danijele iz Malošišta među najboljima u Srbiji

Na Konkursu za primere dobre nastavne prakse, raspisanog za potrebe održavanja XXXVII SABORA UČITELJA „Unapređivanje nastavne prakse kroz razmenu profesionalnih iskustava“ Ugledni čas iz srpskog jezika učiteljice Danijele Mitrović koja predaje u OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac izdvojeno odeljenje u Malošištu našao se među najboljim i odabranim za elektronski Zbornik.

Kako kaže učiteljica Danijela koja predaje prvom razredu u školi u Malošištu, Konkurs se raspisuje svake godine i otvoren je 2 meseca, uslovi konkursa su jasno definisani i zainteresovani prosvetni radnici treba apliciraju jednim primerom neke lepe prakse gde je tokom časa odrađeno nešto drugačije, interesantno, prilagođeno deci, ali je to trebalo i dokumentovati, da taj čas nije samo „mrtvo slovo na papiru“, kaže učiteljica Danijela.

  • U Zborniku biće moj ugledni čas koji sam prošle godine držala učenicima četvrtog razreda, u pitanju je čas srpskog jezika, a nastavna jedinica je bila „Bosonogi i nebo“ Branislava Crnčevića rađen metodom „Šest šešira“. Na času je bio prilagođen nastavni materijal i za učenike koji su nastavu pratili po IOP1 i IOP2 programu. Času su prisustvovale, pored psihologa škole Danijele Ibranim, i kolege učitelji i nastavnici- kaže Danijela Mitrović.

Učiteljica odeljenja u Malošištu Danijela ističe da primenom metode “Šest šeširau obradi nastavnog sadržaja jedan problem, uz pomoć znanja i veština, razmatra se iz više različitih gledišta.

  • Ova metoda pomaže pri razvoju kreativnosti, kritičkog i analitičkog mišljenja, donošenju odluka, unapređivanju grupne produktivnosti i razvoju komunikacijskih veština. U metodi „Šest šešira“ razmišljanja se dele na 6 različitih načina koji su metaforički prikazani šeširima: bele, plave, crvene, žute, zelene i crne boje. Proces razmišljanja odvija se u šest različitih smerova koji uključuju: činjenice, emocije, logički negativan i pozitivan pogled, kreativnost i kontrolu procesa mišljenja- objašnjava učiteljica Danijela.

Pretpostavlja da je njen ugledni čas i rad na času izdvojilo to što primenu ove metode u kontekstu grupe najčešći vid razmišljanja je taj da svaki pojedinac razmišlja na način koji je njemu najsvojstveniji. Međutim, prilikom primene ove metode, čitava grupa u datom trenutku razmišlja na isti način, a nastavni materijal je bio prilagođen i učenicima koji se obrazuju po IOP programu.

Dodajmo na kraju da ovo nije prvo odličje učiteljice Danijele za Ugledni čas, njen rad i 2021.godine uvršten je među deset najboljih u Srbiji, a u kategoriji obavezni predmeti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *