Ukida se voz Niš-Merdare

mostPo svoj prilici, u narednom periodu Železnica Srbije ukinuće voz na relaciji Niš-Merdare, jer je kako tvrde ova relacija nerentabilna. Tim povodom u Prokuplju je održan sastanak koji su inicirali načelnici Topličkog i Nišavskog okruga, a kojem su prisustvovali i predstavnici opština.Na današnjem sastanku jedino nije bilo prisutnih iz opštine  Žitorađa.

Zajednički stav predstavnika opština je da se linija ne ukida, jer je ovo strateški važno područje posebno sada kada se gradi auto-put. Goran Ljubić predsednik opštine Doljevac je posle sastanka izjavio da je nelogično graditi brzu prugu Beograd -Subotica, a s druge strane na jugu zemlje se ukida železnička veza koja ovdašnjem stanovništvu mnogo znači.Ljubić  kaže da je  menandžment Železnica Srbije,  dogovorio prevoz putnika za fabriku Leoni u Prokuplju i Malošištu,  samim tim bi ova pruga postala rentabilnija, ali niko se očigledno time nije bavio.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović kaže da je opštinama ponuđeno da same finansiaju održavanje pruge, ali ni jedan lokalna samouprava sada nema para za to.

– Pruga je u izuzetno lošem stanju i potrebno je mnogo ulaganja. Ipak, mi smo zauzeli zajednički stav da nismo za ukidanje linije i da rentabilnost ne sme da bude prioritet Železnica Srbije- kaže on.

On smatra da bi uvođenje još jedne linije i usaglašavanje sa radnim vremenom Kompanije „Leoni“  omogućio intenziviranje ove vrste saobraćaja. Takav je stav i predsednika Opštine Kuršumlija Radoljuba Vidića.

– Očekivali smo da uvedu još jedan voz, a ne da ukidaju i ovaj jedini. Besmisleno je činiti tako nešto, jer je reč o ruralnom kraju, koji je uz administrativnu liniju i kojem voz puno znači- prokomentarisao je Vidić.

Iako su razlozi za opstanak linije sa strane domaćih predstavnika opravdani i važni, iz nadležnog preduzeća se uporno pozivaju na nerentabilnost.

I ranije se pokretalo pitanje gašenja linije, ali su uvek lokalne samouprave uspevale da se izbore i sačuvaju voz, koji je simbol udobnosti i jeftinog prevoza. Lokalni čelnici smatraju da kada bi se promenio red vožnje, bilo bi daleko više putnika nego do sada, ali da nadležno preduzeće ne želi to da uzme u obzir.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *