Ukinuto vanredno stanje, jutros u 5 h završen poslednji policijski čas

U Srbiji je jutros u pet sati završen poslednji policijski čas, koji je u okviru vanrednog stanja bio uveden u borbi protiv širenja novog korona virusa. Skupština Srbije sinoć je ukinula vanredno stanje, uvedeno 15. marta, pa više neće biti zabrana kretanja, koje je u prethodna gotovo dva meseca važilo od 17, odnosno od 18 sati svakog dana, vrlo često i sa “zaključanim” vikendima. Ali na snazi ostaju i dalje pojedine mere zaštite kako bi se smanjila mogućnost širenja korona virusa.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači nažalost i kraj epidemije, upozoravaju lekari, dodajući da sada sve ono što je ranije bilo obaveza sada je preporuka. Od danas, ni stariji od 65 godina u gradu, odnosno od 70 na selu, nemaju ograničenje slobode kretanja.

Inače, ukidanje vanrednog stanja Srbija je dočekala sa zvanično 9.791 sučajem covida 19, uz testirane 117.474 osobe i ukupno 203 umrlih. U Srbiji je prema juče saopštenim podacima testirano za 24 časa 6.196 osoba, od kojih je 114 bilo pozitivno na prisustvo virusa korona, a procenat zaraženih je prvi put ispod dva odsto – 1,8 procenata.

U opštini Doljevac zvanično zaraženo je 76 osoba, a zadnjihh desetak dana javljaju  se samo sporadični slučajevi obolevanja od covida19. Posednjih dana gotovo da i nema zaraženih. Juče ni u Žitoradji, ni u Meršini nije bilo novih slučajeva, a u Nišu je zabeleženo osam novoobolelih. Broj potvrdjenih slučajeva u Žitoradji je ukupno 37, Merošini 62, Nišu 1 210. U samoizolaciji je prema najnovijim podacima na području opštine Doljevac 74 ljudi, u Žitoradji 66, Merošini 67, Nišu 923.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *