Unija žena iz Doljevca u borbi protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas  širom sveta. Današnji dan Srbija dočekuje sa upozoravajućom statistikom – za deceniju je stradalo više od 320 žena u porodičnom nasilju. Ove godine je u Srbiji ubijeno 28 žena, a više od 400 dece ostalo je bez jednog, ili oba roditelja.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava, kaže predsednica udruženja „Unija žena“ Doljevac Suzana Perić.

Ona je istakla da se doljevačka organizacija uključila u obeležavanje ovog značajnog datuma kao i u organizaciju aktivnosti.

Sve aktivnosti od 25. novembra do 10. decembra deo su globalne kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” koju u Srbiji zajedno sprovode Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Delegacija Evropske unije istakla je Perićeva.

Ona je dodala da je doljevačko udruženje žena prisustvovalo tribini “Nemoj da ćutiš”, a koju su organizovali Sigurna kuća i Grad Niš, a u okviru akcije „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.  Istakla je da su dogovorene  i aktivnosti koje će biti realizovane narednih dana, a sve pod sloganom „Nisi sama“.

Suzana Perić je rekla u izjavi za Radio Koprijan da će danas članice „Unije žena“ prisustvovati i uzeti učešća u uličnom performansu „Žensko groblje“ koji će biti održan u Obrenovićevoj ulici.

Podsetimo, Međunarodni dan borbe protiv nasilјa nad ženama ustanovlјen je 1981. godine na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti.

Ujedinjene nacije su 1999. godine rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilјa nad ženama.

Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel, Patriju, Minervu i Mariju Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhilјo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *