UNS: Vlada Srbije mora da garantuje slobodan protok informacija

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) danas su pozdravile povlačenje zaključka Vlade Srbije kojim bi se ograničilo objavljivanje informacija u vezi sa kovidom-19 i uputile apel srpskoj vlasti da poštuje slobodan protok informacija, kao i da ne privodi novinare zbog njihovog izveštavanja o virusu korona.

U saopštenju IFJ-a i EFJ-a izražava se zabrinutost zbog medijske situacije u Srbiji i naglašava da je vlast obavezna da poštuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, posebno u delu slobode mišljenja, izražavanja i medija.

„Zajedno sa svojim članicama u Srbiji, SINOS-om, UNS-om i NUNS-om, IFJ i EFJ pozivaju srpske vlasti da obezbede sigurno okruženje za novinare da samostalno rade i da u kritičnom trenutku građanima obezbede slobodne informacije u javnom interesu“, navodi se u saopštenju.

Ove organizacije navode da srpski novinari „prolaze kroz teška vremena“, kao i da su od proglašenja pandemije u Srbiji najmanje dva novinara uhapšena i da su im je oduzeta oprema.

Podsećaju da je novinarka portala Nova.rs Ana Lalić uhapšena 1. aprila zbog izazvanja „panike i nemira“ tekstom o lošim zdravstvenim uslovima u Kliničkom centru Vojvodine, a da je ekipa televizije KTV iz Zrenjanina, Danijel Radić i Robet Bajtai, privedena 28. marta zbog „kršenja mera“ u vreme pandemije, kao i da im je oduzeta oprema.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije 28. marta usvojila zaključak, kojim se propisuje da jedino premijerka ili ovlašćeni predstavnik kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 mogu da iznesu informacije u vezi sa pandemijom, a koji je donet zbog suzbijanje lažnih vesti.

Dodaje se i da je premijerka Ana Brnabić najavila povlačenje zaključka Vlade, posle međunarodnog pritiska.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *