home Društvo, Vesti Klinika za kardiohirurgiju KC Niš nudi savremeni aparat za testiranje na Covid-19

Klinika za kardiohirurgiju KC Niš nudi savremeni aparat za testiranje na Covid-19

U jeku epidemije virusa korona, koji je do sada, prema zvaničnim podacima zarazio 1.476 osobu, a izazvao smrt 39 ljudi, od doktora niške Klinike za kardiohirurgiju KC Niš, Dragana Milića saznajemo, preko njegove objave na fb nalogu, da je u novembru 2019. godine ova klinika dobila  na poklon od  Evropske komande Američke vojske najmoderniji i najsavremeniji aparat “Real Time PCR – Quant Studio 5”,  koji je od strane nadležnih svetskih institucija preporučen za ispitivanje biološkog materijala na prisustvo korona virusa. Medjutim,  ovaj aparat se ipak ne koristi u borbi protiv  aktuelne epidemije COVID-19. Od Instituta za javno zdravlje za list “Danas”nije pojašnjeno zašto.

Aparat je naime, kako piše dr Milić na fb, u stanju da vrši analizu 96 uzoraka odjednom, a  rezultati se dobijaju za 2 sata. Dakle, ovim aparatom može se uraditi oko 1200 analiza za 24 sata.

Kako je pojasnio dr Milić još 26.marta u svojoj fb objavi, Klinika za kardiohirurgiju KC Niš spremna je da organizuje rad na ovom aparatu ili da ga prebaci na korišćenje tamo gde nadležni organi procene da je najpotrebniji.

U odgovoru na pitanja Radio Koprijana na ovu temu dr Milić nam je pojasnio da se ovaj aparat do sada koristio u druge svrhe, odnosno za ispitivanje kongenitalnih trombofilija, ali s obzirom na trenutnu situaciju bio bi vrlo koristan i za ispitivanje na prisustvo virusa korona. Ta vrsta ispitivanja, dodaje, ipak nije u nadležnosti Kardiohirurgije, te nas je za dalja pitanja uputio na Institut za javno zdravlje u Nišu. On je u pismenom odgovoru dodao da se bez specifičnih reagenasa ne mogu vršiti ispitivanja.

Od nadležnih u Institutu, odgovor je pokušao da dobije list Danas, ali kako dodaju u svom tekstu, to im nije pošlo za rukom, bez obzira na to što su ih kontaktirali i zatražili pojašnjenje, tako da javnosti  nije potvrdjeno da li je ovaj aparat adekvatan za takvu vrstu analiza i da li će biti korišćen u te svrhe.

Prema pisanju Danasa, u niškom Institutu za javno zdravlje sa trenutnim kapacitetima moći će da se analizira na virus korona samo stotinak uzoraka, a u niškom Veterinarskom institutu još najviše toliko, tako da je i dalje zbunjujuće zašto se, ukoliko je to moguće, ovaj dragoceni aparat ne koristi.

FOTO: FB Dragan Milić

 

2 thoughts on “Klinika za kardiohirurgiju KC Niš nudi savremeni aparat za testiranje na Covid-19

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *