Uprava za šume deli besplatne sadnice za pošumljavanje!

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za šume Republike Srbije objavili su  konkurs o dodeli besplatnih sadnica za pošumljavanje, a uslov je da imate najmanje 5 ari odgovarajućeg zemljišta na kojima ćete ih posaditi. Kako kažu iz Uprave za šume Republike Srbije najbolјe je zahtev podneti u rano proleće ili ranu jesen, pre početka radova na pošumlјavanju, kako bi se na vreme obezbedio potreban sadni materijal. Uz zahtev za dodelu besplatnih sadnica, fizičko lice treba samo da dostavi dokaz o vlasništvu za zemljište koje namerava da pošumi.

Za pošumlјavanje može da se koristi šumsko i polјoprivredno zemlјište, s tim što je za pošumlјavanje obradivog polјoprivrednog zemlјišta neophodno pribaviti saglasnost Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za polјoprivredno zemlјište.

Zahtev za odobrenje promene namene se podnosi na adresu: Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za polјoprivredno zemlјište Beograd, Gračanička 8.

Fizičko lice koje želi da pošumi svoje zemlјište obraća se zahtevom registrovanom šumskom rasadniku (privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik upisan u registar šumskih rasadnika Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za šume), za besplatnu dodelu sadnica.

Spisak registrovanih šumskih rasadnika nalazi se na sajtu Uprave za šume: www.upravazasume.gov.rs .

Ukoliko šumski rasadnik ima na raspolaganju odgovarajući sadni materijal, zaklјučiće ugovor sa fizičkim licem o međusobnom regulisanju odnosa, kojim se obavezuje da će fizičkom licu obezbediti besplatan sadni materijal odgovarajućeg kvaliteta, i pružiti potrebna uputstva u vezi pravilnog izvođenja sadnje na terenu. Fizičko lice se obavezuje da će preuzeti sadni materijal i pridržavati se stručnih uputstava, stoji na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Spisak registrovanih šumskih rasadnika kojih u Srbiji ima 55, sa kontaktima, postoji na sajtu Uprave za šume. Trošak ovakvog od države podržanog načina sadnje snosi Budžetski fond za šume Srbije, a pravo na podršku ostvaruje se preko konkursa na kojima učestvuju pravna lica ili preduzetnici koji imaju registrovane rasadnike.

M.Jovanović

One thought on “Uprava za šume deli besplatne sadnice za pošumljavanje!”

  1. Postovani,da li jos delite besplatne sadnice.
    Imamo ideju da kao zavrsna predskolska vrticka grupa iznenadimo vaspitace. Voleli bi da posadimo drvo u dvoristu vrtica i da ono ostane tu kao uspomena na tu generaciju.
    Unapred hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *