Uredjen put do Koprijan tvrdjave, nastavljaju se radovi na rekonstrukciji i istraživanju

Restauracija i istraživanja tvrdjave Koprijan, istorijskog zdanja iz 14.veka, nastavljaju se i ovog proleća. Ovo će biti četvrta godina kako će se raditi na ovom nemerljivo vrednom istorijskom blagu naše zemlje, na obroncima planine Seličevice, u opštini Doljevac.

Kako bi radovi tekli planiranom dinamikom ovih dana uredjen je prilazni makadamski put od podnožja do samog Koprijan grada, što će omogućiti nesmetan prilaz gradjevinskim mašinama i prevoz svog potrebnog materijala za rekonstrukciju utvrdjenja. Uredjenjem puta smanjen je njegov nagib i omogućen prilaz mašinama do samog grada, što do sada nije bio slučaj. Taj posao finansiran je sredstvima lokalnog budžeta, a za te namene izdvojeno je oko 1 000 000 dinara.

U narednom periodu, kako kažu u lokalnoj samoupravi, u planu je dalje uredjenje ovog prostora. Konkretno, nastaviće se sa uredjenjem prilaznih staza, usputnog mobilijara, vidikovca na samom vrhu, kao i osvetljenja duž staze, a opština će takodje sa još oko 1 000 000 dinara finansijski podržati rekonstrukciju tvrdjave.

Inače, podsetimo Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša rukovodi poslom rekonstrukcije Koprijan tvrdjave, dok arheološka istraživanja vrši Arheološki institut iz Beograda. Prema planovima, radovi na rekonstrukciji biće nastavljeni krajem maja, dok arheolozi na lokalitet stižu sredinom jula.

Koprijan tvrdjava godina već najpopularnije je izletište ne samo Doljevčana, već i posetilaca iz mnogih drugih krajeva naše zemlje i inostranstva. S poslovima rekonstrukcije i istraživanja interesovanje za Koprijan neverovatno je poraslo, ne samo u stručnoj javnosti, već i medju izletnicima i ljubiteljima istorije našeg kraja.

Zdanje se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša nalazi od sredine prošlog veka, a do sada, sem nekih manjih, površnih istraživanja pre četrdesetak godina, nije bilo pod lupom istraživača. Tvrdjava je izgradjena 1372. godine u vreme vladavine Kneza Lazara, za odbranu od Turaka, na temeljima starijeg vizantijskog utvrdjenja. Koprijan ima i bogato podgradje, koje takodje nije istraženo u potrebnom obimu, ali i danas vidljivi tragovi na širem prostoru oko Koprijana svedoče o bogatoj i burnoj prošlosti ovih krajeva.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *