Uskoro kreće žetva, ratari očekuju prosečan prinos

Na oko 3500 hekatra u opštini Doljevac, koliko je jesenas zasejano pšenice, uskoro počinje žetva. Na nekim parcelama počela je žetva ječma, a prvi rezultati obećavaju dobar rod, ocenjuje poljoprivredni stručnjak Saša Stanković iz PSS Niš. Kako dodaje, svake godine prinosi se razlikuju, što zavisi od primenjene agrotehnike, tipova zemljišta, vremenskih uslova i izbora sorti.

  • Na osnovu prvih rezultata obavljene žetve u proteklih nekoliko dana proizvođači mogu biti zadovoljni.  Imamo  solidne prinose ječma, koji se kreću između 5 i 6 tona po hektaru  i to su uglavnom usevi  koji su posejani u  optimalnom roku setve – rekao je Stanković u izjavi za radio Koprijan.

Ovakve prinose ječma mogu da očekuju poljoprivredni proizvođači koji su uglavom primenili sve agrotehničke mere, pa tako kod nekih vlasnika parcela ima prinosa ječma i do 8 tona po hektaru.

  • Žetva je počela prošle sedmice, zrno je dobro zrelo i  dobrog sadržaja vlage, koji iznosi  ispod 10%, što je izuzetno povoljno sa aspekta skladištenja. Naravno sve to opet zavisi od domaćina, kako je obrađivao pracelu, da li je primenio sve agrotehničke mere i da li je adekvatnim sredstvima vršio prskanje protiv korova- kaže Stanković iz PSS Niš.

Kako ističe, prinosi ječma neće biti rekordni na svim parcelama u ovom kraju, ali generalno iznosiće oko 4 tone po hektru što je iznad višengodišnjeg proseka.

  • Žetva pšenice očekuje se da počne za 10 do 15 dana  na ovim prostirama i prinosi nisu onakvi kako je to moglo u početku da se nasluti.  Naime, imali smo u martu mesecu velike količine padavina, a zatim je nastupio period bez padavina koji je doprineo da se pojave mnoge bolesti , poput  popelnice, lisne rđe, pojave fuzarijuma, tako da će usevi pšenice dati prinose negde na nivou višegodišnjih proseka – rekao je Stanković

U očekivanju cene pšenice ovogodišnjeg roda najveći broj ovdašnjih ratara većinu roda će uskladištiti i čekati cenu koja će, kako oni ističu, bar pokriti uloženo u proizvodnju.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *