Veliki gubici malih proizvođača cveća

Veliki novčani gubici zbog epidemije korona virusa nisu zaobišli ni proizvođače cveća. Kako je sezona sadnje cveća u baštama i na balkonima odavno u punom jeku, zbog zatvaranja pijaca, ali i smanjenja socijalnih kontakata, cvećari nisu mogli da plasiraju svoje prve proizvode.

Tokom prethodnog meseca, ali i tokom maja cvećari su imali uvek pune ruke posla, ali sada je situacija sasvim drugačija, plastenici i rasadnici su puni cveća, a proizvođači nisu imali  gde niti kome da ga prodaju.

Najveće gubitke imaju mali individualni proizvođači, a među njima je sigurno i Ivan Stanković iz Šarlinca u opštini Doljevac. On kaže da je zbog vanrednog stanja izgubio sigurno čistu zaradu između 5 i 6 hiljada evra. Prema njegovim rečima on se bavi proizvodnoim rezanog cveta kale i zbog nemogućnosti plasiranja proizvoda trenutno su mu  puni plastenici. Prema njegovoj proceni ostalo je oko 20 hiljada cvetova koji su propali u plasteniku jer nije imao kupce. Stanković je u toku vanrednog stanja  u više navrata preko Crvenog krsta u Doljevcu poklanjao bukete cveća zaposlenim damama koje su radile u vreme pandemije.

Prve bukete dobile doktorke i medicinske sestre doljevačkog Doma zdravlja koje su bile u prvim redovima borbe protiv korona virusa i kako kaže Stanković želeo je da ovim malim gestom pažnje podrži medicinske radnike. Zatim je bukete darivao i svim zaposlenim dama koje su radile u vreme vanrednog stanja, odnosno damama u Crvenom krstu, lokalnoj samoupravi, u PS Doljevac, ali i našim novinarkama.

On dodaje da su velike gubitke pretrpeli gotovo svi proizvođači cveća jer su cvećare bile zatvorene, otkazane su svadbe, rođendani i druga veselja tako da je prodaja cveća načisto stala. Što se sahrana tiče i one su bile ograničene po broju prisutnih ljudi pa je bila i manja prodaja buketa.

Kako kaže Stanković sada će proizvođači jednogodišnjeg cveća malo da pokriju gubitke jer su pijace otvore pa će sadnice poput petunija, kadifa, lepog Jove i bombonica naći svoje kupce. U prethodnom periodu, odnosno tokom vanrednog stanja zbog epidemije virusa korone, bilo je gotovo nemoguće ovo cveće da stigne do kupaca, pa su  proizvođači u tom periodu ostali bez prihoda, odnosno  pretrpeli su  strašne gubitke.

Da podsetimo ministar poljoprivrede Branislav Nedimovićnedavno je rekao da će uskoro posebnom merom biti obuhvaćeni i cvećari, odnosno da će država isplatiti pomoć ovim proizvođačima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *