home Društvo, Vesti Vidljivi efekti pošumljavanja, građanima koji bacaju smeće slede kazne!

Vidljivi efekti pošumljavanja, građanima koji bacaju smeće slede kazne!

Krajem novembra 2018.godine Javno komunalno preduzeće Doljevac krenulo je sa pripremama terena za pošumljavanje u opštini Doljevac kada su i zasađene prve sadnice.

Akcija pošumljavanja uspešno je realizovana uz angažovanje velikog broja ljudi, kako zaposlenih u JKP-u koje je bilo nosilac ovog posla, tako i volontera i đaka OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu i Pukovcu. Kako kaže Danice Cvetković inženjer za zaštitu životne sredine u opštini Doljevac tom prilikom na brdu Kukumiga i na padinama Seličevice posađeno je  oko 10 000 sadnica crnog bora, a  dva školska igrališta, u Doljevcu i Pukovcu oplemenjena su sadnicama lipe, dok je pukovačko dobilo i topole. Za te namene kupljeno je 80 sadnica lipe i 20 sadnica topole.

Ovih dana opštinu Doljevac je posetila je stručna komisija Ministarstva ekologije i zaštite životno sredine koje je iz Zelenog fonda za ovu namenu izdvojilo 3 miliona dinara.

  • Postignuti efekti ove akcije su pošumljeni delovi brda Kukumiga i Seličevice, odnosno ogoljeni delovi oko srednjevekovnog grada Koprijana, kao i školska dvorišta u Pukovcu i Doljevcu. U sredu, 22.januara, opštinu Doljevac je posetila tročlana komisija Ministarstva ekologije i zaštite životne sredine koja je izvršila nadzor i kontrolu izvršenih radova na pošumljavanju. Po izveštaju komisije uspešnost ove akcije 50 odsto, jer se toliko zasađenih sadnica primilo – istakla je Cvetkovićeva.

Ona je dodala i apelova na građane opštine Doljevac da ne bacaju smeće i zagađuju životnu sredinu.

Prema njenim rečima građani koji bacaju smeće na mestima koja nisu predviđena za odlaganje smeća biće novčano sankcionisani.

U narednom periodu biće pojačana kontrola i nadzor na pošumljenim lokacijama, ali i na mestima gde su nesavesni građani napravili divlje deponije.

Međutim, ukoliko stanovnici opštine Doljevac i dalje nastave sa starom praksom da smeće bacaju gde god stignu biće postavljen video nadzor naročito na mestima divljih deponija u blizini naselja.

M.Jovanović

One thought on “Vidljivi efekti pošumljavanja, građanima koji bacaju smeće slede kazne!

  1. Bravo, 80 sadnica lipe, ali pitanje za gospodu, kada će lipe u glavnoj ulici u Doljevcu biti skraćene, padaju grane na kablove za struju? Bitno da se posadi , a to što ne želite da održavate ( i to prijavljeno JKP više puta ), to nije bitno.
    Na kraju ćemo morati u Nišu da prijavljujemo ovaj problem, više nema smisla. Ili održavajte kako valja, ili ih vadite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *