Vidljivi efekti pošumljavanja, građanima koji bacaju smeće slede kazne!

Krajem novembra 2018.godine Javno komunalno preduzeće Doljevac krenulo je sa pripremama terena za pošumljavanje u opštini Doljevac kada su i zasađene prve sadnice.

Akcija pošumljavanja uspešno je realizovana uz angažovanje velikog broja ljudi, kako zaposlenih u JKP-u koje je bilo nosilac ovog posla, tako i volontera i đaka OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu i Pukovcu. Kako kaže Danice Cvetković inženjer za zaštitu životne sredine u opštini Doljevac tom prilikom na brdu Kukumiga i na padinama Seličevice posađeno je  oko 10 000 sadnica crnog bora, a  dva školska igrališta, u Doljevcu i Pukovcu oplemenjena su sadnicama lipe, dok je pukovačko dobilo i topole. Za te namene kupljeno je 80 sadnica lipe i 20 sadnica topole.

Ovih dana opštinu Doljevac je posetila je stručna komisija Ministarstva ekologije i zaštite životno sredine koje je iz Zelenog fonda za ovu namenu izdvojilo 3 miliona dinara.

  • Postignuti efekti ove akcije su pošumljeni delovi brda Kukumiga i Seličevice, odnosno ogoljeni delovi oko srednjevekovnog grada Koprijana, kao i školska dvorišta u Pukovcu i Doljevcu. U sredu, 22.januara, opštinu Doljevac je posetila tročlana komisija Ministarstva ekologije i zaštite životne sredine koja je izvršila nadzor i kontrolu izvršenih radova na pošumljavanju. Po izveštaju komisije uspešnost ove akcije 50 odsto, jer se toliko zasađenih sadnica primilo – istakla je Cvetkovićeva.

Ona je dodala i apelova na građane opštine Doljevac da ne bacaju smeće i zagađuju životnu sredinu.

Prema njenim rečima građani koji bacaju smeće na mestima koja nisu predviđena za odlaganje smeća biće novčano sankcionisani.

U narednom periodu biće pojačana kontrola i nadzor na pošumljenim lokacijama, ali i na mestima gde su nesavesni građani napravili divlje deponije.

Međutim, ukoliko stanovnici opštine Doljevac i dalje nastave sa starom praksom da smeće bacaju gde god stignu biće postavljen video nadzor naročito na mestima divljih deponija u blizini naselja.

M.Jovanović

One thought on “Vidljivi efekti pošumljavanja, građanima koji bacaju smeće slede kazne!”

  1. Bravo, 80 sadnica lipe, ali pitanje za gospodu, kada će lipe u glavnoj ulici u Doljevcu biti skraćene, padaju grane na kablove za struju? Bitno da se posadi , a to što ne želite da održavate ( i to prijavljeno JKP više puta ), to nije bitno.
    Na kraju ćemo morati u Nišu da prijavljujemo ovaj problem, više nema smisla. Ili održavajte kako valja, ili ih vadite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *