Za utvrđenje Koprijan izdvojena sredstva za istraživanje

Ministarstvo kulture i informisanja RS odobrilo je, u okviru konkursa „Gradovi u fokusu 2020.“ tri projekta u vrednosti od 3 miliona dinara koji će se realizovati na teritoriji opštine Doljevac. Dva projekta predviđaju  izradu tehničke dokumentacije postojećeg stanja arhitekture srednjevekovnog utvrđenja Koprijan i geofizička istraživanja arheološkog nalazišta, a trećim je podržana sanacija sale i hola u okviru Javne biblioteke u Doljevcu i zamena stolica u Sali.

Kako kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu Ljiljana Berić rešenjem o dodeli sredstava Ministarstva kulture RS u oblasti arheološkog nasleđa podržan je projekat Zavoda za zaštitu spomenika Niš za geofizička istraživanja arheološkog nalazišta u sastavu spomenika kulture Koprijan u vrednosti od 900 hiljada dinara. Dok je rešenjem o dodeli sredstava u oblasti nepokretnog kulturnog nasleđa odobreno 800 hiljada dinara  za izradu tehničke dokumentacije postojećeg stanja arhitekture srednjevekovnog utvrđenja Koprijan.

Ona je dodala da će opština Doljevac finansirati raščišćavanje terena oko utvrđenja Koprijan, odnosno čišćenje rastinja i grube radove uz pomoć buldožera u vrednosti od oko 500 hiljada dinara. Nakon toga će stručne ekipe Zavoda vršiti geofizička istraživanja i izradu tehničke dokumentacije.

  • Raščišćavanje terena je veoma važno za realizaciju ovako važnog projekta pa smo se mi obratili opštini Doljevac sa molbom da nadležno komunalno preduzeće pomogne u ovim radovima. Ugovore sa resornim ministarstvom ćemo potpisati naredne sedmice, tako da će sve biti spremo ukoliko nam opština Doljevac taj deo troškova oko angažovanja mehanizacije pokrije- istakla je Ljiljana Beriću izjavi za Radio Koprijan.

Ona je dodala da je utvrđenje Koprijan  od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja, ali da nije dovoljno istraženo i proučeno, jer arheološka iskopavanja nisu vršena.Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu ističe da je prilikom prošlogodišnje posete ministru Vukosavljeviću  predočeno bogato kulturno nasleđe ovog prostora, a da je on obećao novčana sredstva da se izvrše arheološka istraživanja. Ukoliko se nastavi podrška resornog ministarstva ovom projektu utvrđenje Koprijan, smatra ona, ima potencijala da bude značajna turistička atrakcija poput Golubačke tvrđave.

Inače, o značaju Koprijan tvrdjave svedoči mnogo podataka, ali najzanimljivija je svakako informacija, da ju je država stavila pod zaštitu još 1947. godine, a da je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Niša, zavedena kao kulturno dobro pod brojem jedan.

Danas, pod neumitnim zubom vremena, Korvin grad polako, ali sigurno nestaje. Od ove utvrde, izgradjene daleke 1371. godine za vreme vladavine Kneza Lazara, na ostacima još starijeg rimskog utvrdjenja, nažalost ostali su dobro očuvani samo severni i istočni bedem sa kulama. Zapadni bedem ne postoji, dok na južnoj strani ima malo ostataka uz jedinu sačuvanu kulu na tom delu. Bedem Malog grada se jedva nazire, dok je od Donžon kule ostala samo poveća gomila kamenja. Bez obzira na stanje u kojem se nalazi, ona je jedno od najposećenijih izletišta u ovom kraju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *