Zašto nema zemljoradničkih zadruga u opštini Doljevac?

10305328-620x350

Misija “500 zadrugara u 500 sela” počela je prošle nedelje otvaranjem prvih zemljoradničkih zadruga na jugoistoku Srbije, uz podršku Vlade Srbije. U Doljevačkoj opštini, medjutm, za sada nema ozbiljnijih napora u tom pravcu, mada se svi slažu u tome da je razvoj zadrugarstva bitna stavka za povećanje konkurentnosti ovdašnjih poljoprivrednih proizvodjača.

S tim u vezi je i Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić nedavno istakao  da je bitno da se pokrene zadugarstvo iz osnova – da se mali poljoprirednici udruže i krenu u proizvodnju, uz pomoć nadležnog ministarstva, koje radi na tome da 200.000 ili 300.000 hektara državnog zemljišta ustupi onima koji će hteti da je obrađuju.

Na teritoriji opštine Doljevac, kao pretežno poljoprivredne oblasti, potencijala svakako ima, ali zadruga nema, bar za sada. Nekada nije bilo tako, ali su devedesetih, kada je ceo ekonomski sitem propadao propale i one.

Prema rečina nadležnih u opštini Doljevac trenutno nema ni koordiniranih akcija  u tom smeru, ali nezvanično saznajemo da zainteresovanih pojedinaca za razvoj zadrugarstva ima. Zainteresovana je i lokalna samouprava, jer je svesna potrebe i  značaja razvoja zadrugarstva, ali sve to, izgleda nije bilo dovoljno da se pitanje udruživanja poljoprivrednika konačno pokrene sa mrtve tačke.

Da bi se to desilo potrebno je najpre da  lokalna samouprava i mali poljoprivredni proizvođači sednu za sto  i dogove projekte koji su u skladu sa programima razvoja, a zatim da definišu prioritete medju njima. Država je, s druge strane,  spremna da im pomogne.

Inače, prve zadruge, uz novčane subvencije,  dobile su dve opštine u ovom kraju Merošina i Gadžin Han. Jedna je zadruga koja se bavi proizvodnjom i preradom lekovitog bilja u Gadžinom Hanu, a druga je pčelarska zadruga koja se bavi proizvodnjom meda i proizvoda od meda u Merošini. Podsticaj za novoosnovane zadruge je do 50.000 evra.

Zadruga je osnov za udruživanje malih proizvođača sa malim posedima, kako bi se dobili robni proizvođači,rekao je nadležni ministar dodajući da je to osnova jer kada imaju zadrugu mogu da se bave svim ostalim stvarima neophodnih selu.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *