Završena Dečja književna kolonija u Doljevcu

Tradicionalna manifestacija Dečja književna kolonija, koju organizuje Javna biblioteka u Doljevcu, a koja je okupila  oko dvadesetoro dece iz mnogih krajeva naše zemlje, Vranja, Niša, Kragujevca, Merošine, Blaca, ali i ovdašnje  pesnike, danas je završena. Sa ovim nadarenim učenicima, na razvijanju talenta, radili su vrsni stručnjaci, profesori i pesnici, poput Darka Glavaša, Minje Ilijeve, Biljane Stanojević, Rusomira Arsića, Vlaste Cenića.

Inače, ovo je deveti put da se na našem području organizuje ovakav dogadjaj, a kroz Doljevac je za to vreme prodefilovalo više od stotinu mladih pesnika, učenika osnovnih škola. Kako kaže Bogi Mitić, direktor ove  ustanove, mladi pesnici su napisali po dve pesme, koje će se naći u Zborniku koji će uskoro biti odštampan.

Jedan od učesnika Dečje književne kolonije je i jedanaestogodišnji  Milan Tonić iz Kragujevca koji kaže da mu je ovo jedno nezaboravno  učešće  i da će iz Doljevca poneti samo lepe uspomene. On je tokom ovog druženja napisao pesmu “Grad”.

Kragujevčanka Jelena Radojković takođe je oduševljena Dečjom kniževnom kolonijom.

  • Mnogo smo se lepo proveli i stekli puno novih drugara. Imali smo zanimljive radionice na kojima smo dosta naučili i ja ću se truditi na usvojeno znanje primenim u daljem pisanju i stvaranju. Kako prvi put učestvujem na ovakvoj koloniji zaista sam oduševljena- rekla je Jelena u izjavi za radio Koprijan.

Bogi Mitić, direktor Javne biblioteke, kaže da ovogodišnju koloniju može slobodno oceniti uspešnom i da je najvažnije da su deca učesnici zadovoljni, da su usvojili nova znanja i družili se sa eminentnim piscima.

  • Radionice sa poznatim piscima održavane su svakodnevno, a u družili su se i sa prosvetnim radnicima piscima za decu. Nama je najvažnija bila njihova bezbednost i da sve protekne bez problema, pa smo angažovali i lekara koji je tu bio svakog dana- istako je Mitić.

On je dodado da je cilj ostvaren, odnosno da je želja bila da se okupe deca iz cele zemlje što su i ostvarili i da je doljevačka Dečja književna kolonija jedinstvena manifestacija u jugoistočnom delu Srbije.

  • Deca su tokom protekla pet dana, uz pomoć mentora, stvarala poeziju, ali mi smo se potrudili da ih upoznamo i sa ovdašnjim znamenitostima, a obišli smo i škole, gde su se deca, učesnici kolonije, družili sa svojim vršnjacima u Pukovcu- rekao je Mitić.

Dečja književna kolonija završena je danas, a mladi pesnici ostavili su preko četrdeset radova koji će biti objavljeni u Zborniku, čiji je izdavač Javna biblioteka Doljevac.

M.Jovanović

Foto D.Dinić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *