Inovacija za budućnost: Maska za mobilni istovremeno i punjač

Miljana Mitrović iz Pukovca sa svojim školskim drugaricama , Đurđom Marinović i Janom Maljković je na regionalnom takmičenju srednjoškolaca ‘’Poslovni izazov’’  idejom o uvođenju maske za mobilni telefon koja će  pomoć solarne energije puniti  bateriju telefona osvojila prvo mesto. Učenice su učestvovale na takmičenju  pod vođstvom mentora profesorke Marine Vasić.

Miljana, Đurđa i Jana su učenice četvrtog razreda Pravno – poslovne škole u Nišu na smeru poslovni administrator. Inače  tri prvoplasirana tima obezbedili su učešće i na Nacionalnom finalu koje će biti održano u  Beogradu, i to februara naredne godine.

Na takmičenju , koje je zbog  epidemiološke situacije održano onlajn , učestvovale su 23 škole, odnosno 106 učenika , i to iz Aleksinca, Blaca, Bojnika, Bujanovca, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe.

Takmičari su imali zadatak  da osmisle uslugu ili proizvod koji bi promenio navike ljudi u svakodnevnom životu, a sve zarad ekologije i očivanja planete. Na kraju se ispostavilo da je ideja učenica Pravno-poslovne škole iz Niša bila najbolja po oceni stručnog žirija.

‘’Da bi smo pomogle očuvanju naše životne sredine što istovremeno znači i smanjenje globalnog zagrevanja osmislile smo proizvod koji postaje deo svakodnevnog života svakog čoveka. Pošle smo od ideje da svako od nas koristi mobilni telefon, a onda smo krenule dalje i došle na ideju da bi cilju koji imamo jako doprinela maskica za mobilni koja se puni uz pomoć solarne energije’’- rekla je Miljana Mitrović za radio Koprijan.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *