300.000 evra za izgradnju vodosistema u opštini Doljevac

Lokalna samouprava Doljevac potpisla je dva ugovora o donaciji novčanih sredstava sa Kancelarijom Ujedinenjih Nacija za projektne usluge (UNOPS) za projektne ativnosti na izgradnji vodovodne mreže. Ugovore je potpisao predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić.

  • Jednim ugovorom sredstva su namenjena za unapređenje vodovodnog sistema „Pusta reka“ na teritoriji opštine Doljevac, odnosno povezivanje ovog vodosistema sa sistemom „NIVOS“. Ukupna vrednost ovog ugovora je 270.147 evra, od kojih EU PRO finansira 150.000 evra. Realizacijom ovog projekta dogradiće se 2.460 metara sistema za vodonabdevanje „Pusta reka“ i povezati se sa niškim vodovodnim sistemom. Time će se omogućiti da oko pet hiljada stanovnika Malošišta, Čapljinca, Belotinca i Klisure, kao i privredni subjekti imaju pristup zdravoj pijaćoj vodi. Opština Doljevac je izgradila oko 70 posto sekundarne vodovodne mreže u Belotincu i građani će uskoro dobiti zdravu pijaću vodu iz vodovodnog sistema „Nivos“. Vreme realizacije ovog ugovora je 18 meseci- rekla je Jelena Ilić načelnica Odeljenja za opštu upravu.
Jelena Ilić, načelnica

Drugi ugovor o donaciji je za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju primarnog voda za vodosnabdevanje radno-poslovne zone u Malošištu. Vrednost ovog ugovora je 23.000 evra  od kojih je EU PRO finansira 19.190 evra. Izrada tehničke dokumentacije za izgradnju primarne vodovodne mreže omogućiće dalji razvoj poslovanja u radno-poslovnoj zoni u Malošištu i doprineti višem standardu i kvalitetu života lokalnog stanovništva. Vreme realizacije i ovog ugovora je 18 meseci.

  • U narednom periodu otpočeće se sa svim aktivnostima vezano za ova dva projekta- dodala je načelnica Ilić.

Podsetimo država je još pre više od  20 godina krenula da gradi reginalni vodosistem „Pusta reka – Prva faza“ ali nikada nije posao privela kraju.

Inače, Javno preduzeće za vodosnabdevanje „Brestovac-Bojnik-Doljevac“ vrši distribuciju zdrave pijaće vode meštanima sela Čečina i Rusna, pristup ovoj mreži ima oko jedna trećina stanovnika Pukovca i oko 70 domaćinstava u Kočanu i Doljevcu. Takođe, na ovaj vodosistem povezane su i javne ustanove u Doljevcu, odnosno Dom za stara i invalidna lica u Doljevcu, OŠ “Vuk Karadžić” i Predškolska ustanova „Lane“ Doljevac.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *