315 miliona dinara za podsticanje regionalnog rasta u Srbiji

Sredstva u iznosu od 315 miliona dinara opredelјena su za realizaciju podrške u sufinansiranju projekata, od kojih 50.000.000,00 dinara za sufinansiranje izrade razvojnih dokumenata, a 265.000.000,00 dinara za sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata. Cilј programa je podsticanje regionalnog rasta, ravnomerni regionalni i lokalni razvoj i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta.

Pravo na korišćenje sredstava za sufinansiranje imaju jedna ili više jedinice lokalnih samouprava (JLS) i akreditovane regionalne razvojne agencije (ARRA) ili samostalno JLS koje zajednički učestvuju u izradi razvojnih dokumenata na nivou JLS i regionalnih oblasti.

„Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj sufinansiraće do 80% troškova projekta, a ovom prilikom najavlјujem Javni poziv i pozivam jedinice lokalnih uprava da podnesu prijave sa razvojnim projektima koji će, pobolјšati uslove života građana i omogućiti rast i razvoj okruga i regiona“, izjavio je ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek.

Projekti od značaja za regionalni rast su projekti koji doprinose privlačenju investicija, unapređenju poslovne infrastrukture, razvoju preduzetništva, projekti koji doprinose stvaranju povolјnih uslova za brži rast i razvoj start-up preduzeća, projekti povećanja zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti. Takođe, projekti se mogu odnositi na izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, izgradnju i rekonstrukciju objekata iz oblasti obrazovanja i kulture, socijalne infrastukture i turizma. Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj objaviće Javni poziv u „Službenom glasniku Republike Srbije“ i na internet stranici kabineta https://www.rrrz.gov.rs/ i na taj način će JLS i ARRA moći da kandiduju svoje projekte.

Program će, na adekvatan način, omogućiti planiranje i sprovođenje politike regionalnog razvoja, na osnovu razvojnih dokumenata na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou.

Podsećamo, iz Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj je u 2023. godini opredelјeno 325.100.00,00 dinara za program regionalnog rasta, a širom Srbije realizovan je ukupno 91 projekat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *