Agencija za bezbednost saobraćaja: “Trening bezbedne vožnje za mlade bicikliste“ i za djake iz opštine Doljevac

Projekat „Trening bezbedne vožnje za mlade bicikliste“ u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja i Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u Doljevcu realizovan je danas u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu. Projektom su obuhvaćeni učenici 5.razreda u više lokalnih samouprava, medju kojima je i Doljevac, njih ukupno oko 600, a sve s ciljem da im se ukaže na značaj bezbednog učestvovanja u saobraćaju, kao i rizike kojima su izloženi kada učestvuju u saobraćaju u svojstvu vozača bicikala.

Mlade osobe su, kako kažu iz Agencije za bezbednost saobraćaja prepoznate  kao ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju, jer nemaju dovoljno iskustva i veština, te se na ovaj način podstiču da unaprede svoje veštine i znanja o ovoj temi.

Projektom je predvidjen teoretski i praktičan deo obuke u specijalno adaptiranim uslovima i ambijentu, uz primere i pokazne vežbe u učionicama i na stazi, kaže u izjavi Radio Koprijanu Ivan Bojović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, zadužen za dvotočkaše. –Naš cilj je da deci prezentujemo osnovna znanja i pokažemo neke veštine o bezbednosti u saobraćaju u kojem oni učestvuju kao biciklisti, i to kroz razne vežbe manipulacije biciklom u mestu i u pokretu. Naši edukatori daće im neke nove smernice u smislu kako se treba ponašati u saobraćaju, kako pravilno sesti na bicikl, održavati ravnotežu, kako rukom dati pokazivač pravca kretanja i ono što je jako bitno kako se ponašati na raskrisnici, kako se ponašati kad nema semafora, a kako kada da je tu saobraćajni policajac i šta je pravilo desne strane. Deca znaju neke osnovne stvari što se toga tiče, ali mogu reći da propise vrlo slabo poznaju i zato smo mi tu da ih dodatno edukujemo, naročito kako se treba ponašati u rizičnim situacijama, u kojima su deca i najugroženija.

Kako Bojović ističe, zabrinjavajuće je što je ove godine, u odnosu na prošlu, za 38 odsto povećan broj poginulih biciklista u saobraćaju iz svih starosnih kategorija stanovništva. – Tako da ćemo naravno i u budućnosti nastaviti sa ovakvom vrstom edukacije, sve u cilju da ta deca, ali i svi ostali budu bezbedni i samostalni učesnici u saobraćaju.

Praktični deo obuke na improvizovanom poligonu na školskom igralištu u Doljevcu djacima je prezentovao Nenad Stanković, koji za naš radio ističe da je njegovo dosadašnje iskustvo pokazalo da iako deca u načelu poznaju osnove ponašanja u saobraćaju, kada se dodje do tog praktičnog dela mnoge stvari im nisu najjasnije. –Zato su deca imala priliku da to što su već znala ili naučila sada na teoretskom delu probaju u realnim situacijama. Naime, deca uglavnom znaju recimo šta koji znak znači, ali primena im bude nejasna, te je ovo odlična prlika da razjasnimo te stvari. Takodje, recimo znaju da objasne pravilo desne strane, ali im nije baš najjasnije kad treba to pravilo primeniti.

Tokom pokazne vežbe imali smo prilike da čujemo od dece da svako od njih zna da vozi bicikl, samo po neko nosi prsluk tokom vožnje, a niko ne nosi kaciku. Naš sagovornik kaže da, iako po zakonu kaciga nije obavezna, ona je i te kako poželjna. –Deca i pri malim brzinama mogu ozbiljno da se povrede, oni su u razvoju i trebalo bi da koriste kacigu, a što je takodje jako bitno i prsluk. Objasnili smo im da su vozačima mnogo uočljiviji kad imaju prsluk, naročito pri tmurnom, maglovitom ili mračnom vremenu. Apelujemo i na roditelje jer taj prsluk ne košta mnogo, lagan je, može da stane čak i u džep ili ranac, a bitan je za bezbednost dece.

Sve to su prepoznali i u ovdašnjoj lokalnoj samoupravi pa zato, kako za naš radio kaže Gordana Cvetković iz lokalnog Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti, kontinuirano sprovode niz aktivnosti u vezi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a naročito dece. –Savet  za koordinaciju poslova bezbednosti na teritoriji opštine Doljevac, u saradnji sa OŠ „Vuk Karadžić“ obezbedio je za ovu priliku i prostor za teoretski i za praktični deo za projekat “Trening bezbedne vožnje za mlade bicikliste“, a deci je podeljen i promotivni materijal koji je obezbedila opština Doljevac.

Ovakav način obuke naišao je na odličan prijem kod ovdašnjih djaka, ali im, kako ističu, i pomogao da ozbiljnije shvate bezbednosni aspekt učestvovanja u saobraćaju.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *