Akcija “Čitaj glasno” sutra u Doljevcu!

Povodom Nacionalnog dana knjige,  28. februara, na inicijativu Društva školskih bibliotekara Srbije, i u doljevačkoj Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, ovaj značajan datum biće obeležen akcijom “Čitaj glasno”. Ova akcija se po drugi put održava u Srbiji, a doljevački đaci i nastavnici prvi put učestvuju. Kako kaže profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić ideja je da pokažemo sebi, učenicima, ali i drugim građanima da je veoma važno da čitamo i i da je knjiga najbolji drug.

  • Jako je važno da čitamo, danas je u toku školsko takmičenje „Čitalića“, jednog međuškolskog projekta za one koji vole da čitaju, a sutra čitamo glasno- kaže profesor Cenić.

On se nada da će ova akcija zaživeti u opštini Doljevac i da će i naredne godine obeležiti ovaj datum.

  • Simbolično u 5 do 12 sutra biće emitovana kratka emisija na radiju Koprijan „Čitaj glasno“ u kojoj će gostovati učenici doljevačke škole koji će slušaocima pročitati po jednu pesmu, sa željom da kažu da je krajnje vreme da se okrenemo negovanju knjige i čitanja, ali i kulture uopšte- ističe Cenić.

Planiraju da se čita, ne samo u školi, već i na mnogim javnim mestima. Đaci će čitati poznate stihove i odlomke u školskoj biblioteci, ispred Javne biblioteke, u Domu za stara i invalidna lica, na pijaci u Doljevcu, frizerskom salonu… Jer, gde god putujemo možemo da ponesemo knjigu, što je i osnovna ideja i poruka ove akcije „Čitaj glasno“.

U ovoj akciji učestvovaće i gosti. Autorka poznatog međuškolskog projekta Čitalići, Maja Radoman iz Aleksinca i ambasadorka Čitalića, pesnikinja Violeta Jović.

Profesor Vlasta Cenić i učenici

Svoj doprinos obeležavanju ovog značajnog dana daće i radio Koprijan jer će deo svog programa, u saradnji sa doljevačkim nastavnicima i učenicima,  posvetiti ovoj temi, sutra u 5 do 12 na 94,5 MHz. Takođe, danas su gosti radio Koprijana, pored učesnika akcije „Čitaj glasno“ bili i učenici osmog razreda, a u razgovoru sa našim novinarima, prezentovali smo rad naše redakcije, ali i govorili o budućim zanimanjima, odnosno o novinarima i novinarstvu.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *