Aleksandra Stojanović iz Fondacije Tijana Jurić za radio Koprijan o “Malčanskom berberinu”

Javnost u ovom delu Srbije uznemirila je informacija da se tzv. „Malčanski berberin“, nakon odsluženih 12 godina  robije zbog silovanja jedne devojčice i pokušaja silovanja druge, našao na uslovnoj slobodi početkom godine. Da su strahovi gradjana Niša i okolnih mesta opravdani govori i podatak da je nedugo nakon što je pušten iz zatvora Ninoslav Jovanović (45) iz Malče, sela u okolini Niša, poznatiji kao “Malčanski berberin”, ponovo uhapšen zbog proganjanja jer je slao uznemirujuće poruke ženama preko društvenih mreža. Trenutno se nalazi u pritvoru koji mu je odredjen u trajanju od trideset dana.

-Malčanski berberin je ranije, nakon devet i po godina provedenih u zatvoru, zbog raznih krivičnih dela, medju kojima je i silovanje, samo mesec i po dana nakon što je uslovno pušten 2005.godine, silovao devojčicu od 11 godina odsekavši joj pre toga kosu, zbog čega je i dobio ovaj nadimak, a pokušao da siluje drugu, u čemu  na svu sreću nije uspeo. Osudjen je na maksimalnih 15 godina zavora, a pušten januara ove godine na uslovnu slobodu posle odsluženih 12 godina kazne, sa obrazloženjem da preko deset godina nije ponovio krivično delo i da mu se zbog toga zatvorska kazna smanjuje. Paradoks kod ovog obrazloženja  je taj što je sve to vreme Ninoslav proveo u zatvoru, tako da nije ni mogao da ponovi delo. Ova osoba je puštena iz zatvora bez obzira na Marijin zakon, usvojen 2015.godine, u kome stoji da počiniocima ovakvih krivičnih dela nije omogućen uslovni otpust, a da nakon izlaska iz zatvora nakon odslužene pune kazne,  moraju da se uredno prate, mora im se  ograničiti kretanje i moraju se redovo javljati policiji, kaže u izjavi za radio Koprijan Aleksandra Stojanović, iz Fondacije Tijana Jurić, koja već neko vreme zagovara ideju da se silovateljima male dece i žena mora dosudjivati kazna doživotnog zatvora, bez mogućnosti pomilovanja, zbog velike verovatnoće da će to delo ponoviti. U poslednja dva meseca javilo nam se mnogo ljudi, naročito iz Malče odakle je ovaj silovatelj poreklom. Roditelji zbog straha prate decu od kuće do škole, a mi im savetujemo da idu u grupama i da se kasno uveče ne kreću ulicama, jer nije više pitanje da li će ovaj silovatelj ponoviti krivično delo, već kada? Veliki broj stručnjaka sa kojima je Fondacija razgovarala kažu da se ovakvi ljudi ne menjaju, jer  im je takva struktura ličnosti, što je i za  Ninoslava takodje utvrdjeno, zbog čega je on realna opasnost dok je na slobodi.

Njegove nekadašnje žrtve, dodaje naša sagovornica, takodje su u strahu. Tada jedanaestogodišnja devojčica, sada dvadesetšestogodišnja majka jedne devojčice, koju je “Malčanski berberin” silovao 2005.godine, strahuje, ne samo za sebe, već i za svoje dete, o čemu je govorila za portal Tijana.rs. –Kada sam čula da je izašao na slobodu osećala sam strah. Nije me strah za sebe, već se plašim za ćerku. Sve vreme, dok je bio u zatvoru, trudila sam se da ne razmišljam o njemu i onome što se desilo. Ne želim da se sećam nečega što me je jako povredio, rekla je u izjavi za ovu Fondaciju žrtva “Malčanskog berberina”.

“Malčanski berberin” nije dugo mirovao na slobodi. Ponovo je nedavno uhapšen zbog proganjanja, jer je slao uznemirujuće poruke preko društvenih mreža, a Fondaciji su se javljale i osobe koje tvrde da ih je Ninoslav Jovanović i lično uznemiravao, lažno se predstavljajući. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, SBPOK, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu,  uhapsili su Ninoslava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo proganjanje. Osumnjičeni se tereti da je sa svog profila na društvenoj mreži „Fejsbuk“, a preko aplikacije „Mesindžer“, u dužem vremenskom periodu slao poruke većem broju ženskih osoba  u kojima ih je proganjao tražeći da mu dostave svoju isečenu kosu ili da ih šiša u zamenu za novčanu nadoknadu. Trenutno se nalazi u pritvoru u trajanju od 30 dana zbog opasnosti da će ometati istragu uticanjem na predložene svedoke, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. –Trenutno možemo da odahnemo, jer se ova osoba nalazi iza rešetaka, ali šta ćemo posle?- pita  naša sagovornica.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *