Apel voćarima da ne koriste insekticide u fazi cvetanja zbog opasnosti od trovanja pčela

Iz Poljoprivredno stručne službe u Prokuplju apeluju na  voćare i ratare da pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja tokom prolećnog prskanja voća i pojedinih ratarskih kultura koje su u fazi cvetanja, kako bi se izbeglo eventualno trovanje i uginuće pčela.

Kako kaže Dejan Tonić direktor i savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSS Prokuplje preporuka je da sredstva za zaštitu bilja, pre svega insekticidi, voćari treba da koriste nakon cvetanja biljaka, a ne u samoj fazi cvetanja, jer su onda otrovni za pčele. On je naveo da voćari i ratari moraju 48 sati pre prskanja da obaveste pčelare, kako bi oni na vreme zbrinuli košnice i zaštitili pčele do uginuća.

Kako mnoge voćne vrste pre svega jabuka, višnja i šljiva zavise od oprašivanja pčela, funkcija ovih insekata u ovom momentu je veoma bitna, jer neće doći do prenošenja polenovog praha što može loše uticati rod.

Takođe, samooprašujuće vrste voća daju mnogo veće prinose ako se u njihovoj blizine nalaze košnice pčela, tako da je ističe Tonić, jako važno zaštiti pčele u ovom monetu.

Tonić je naveo da apeluje na voćare da najpre izvrše suzbijanje korova u voćnjacima košenjem, a ne hemijskim sredstvima, jer pčele posećuju i cvetove korova, pa može doći do trovanja.

Zakonskim propisima je predviđeno da su  poljoprivredni proizvođači dužni, da ukoliko koriste insekticide koji su opasni po pčele,  obaveste pčelare u krugu od 5 km kako bi na vreme zbrinuli košnice.

Da pčele ne bi bile izložene sredstvima za zaštitu bilja, tretiranje se uvek vrši u ranim jutarnjim časovima ili kasnim popodnevnim časovima (od 18 do 19 časova), kada je vreme bez vetra i NIKADA u vreme cvetanja useva i zasada i intenzivnog leta pčela, u najtoplijem delu dana, kaže u izjavi za Radio Koprijan direktor PSS Prokuplje Dejan Tonić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *