„Batut“: Skoro četvrtina uzoraka vode iz doljevačkog vodovoda u 2021. imala nedostatke

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“  vodovodi u Doljevcu i Blacu, kao i oni u Merošini, imaju nedostatke, koji se pre svega odnose na fizičko-hemijsku neispravnost, dok je najkvalitetnija voda u Vranju. Analize se odnose na 2021. godinu, a analizirana je voda za piće javnih vodovoda, dok s druge strane nema podataka o individualnim rezervoarima za vodu po domaćinstvima kojih na teritoriji opštine Doljevac i dalje ima puno, jer nisu priključena na vodovodnu mrežu.

Prema pomenutom izveštaju po pitanju fizičko-hemijske neispravnosti gotovo pa svaki četvrti uzorak vode iz vodovoda u opštini Doljevac nije bio ispravan, jer je procenat neispravnosti zabeležen u 22,9 odsto slučajeva, a u Blacu u nešto manjem procentu 27,8 odsto. Mikrobiološki je voda kod nas bila ispravna, pokazuju podaci, što se ne može reći recimo za Merošinu gde je 8,3 odsto uzoraka bilo neispravno po tom kriterijumu.

Izveštaj pokazuje i da su u Nišavskoj oblasti najčešći uzrok mikrobiološke neispravnosti  bile ukupne koliformne bakterije, a najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećane vrednosti za mutnoću i boju. U Topličkoj oblasti najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti su takodje prekomerno prisustvo ukupnih koliformnih bakterija, a najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećane vrednosti za boju i rezidualni hlor.

Inače, u odnosu na 2020. godinu broj kontrolisanih uzoraka na fizičko-hemijsku ispravnost kao i broj neispravnih uzoraka se neznatno povećao, može se zaključiti iz izveštaja „Batuta“, dok se broj kontrolisanih uzoraka na mikrobiološku ispravnost povećao, a broj neispravnih uzoraka smanjio. Zaključeno je pritom da je najmanji procenat mikrobiološki neispravnih uzoraka na nivou cele zemlje bio u Nišavskoj oblasti (0,2%).

One thought on “„Batut“: Skoro četvrtina uzoraka vode iz doljevačkog vodovoda u 2021. imala nedostatke”

  1. Voda koja se precicava na 30 km.i stoji u cavi jer se dovoljo ne koristi a mreza se ne ispira namoze otati ispravna.Znaci rezervoar koji je predvidjen da se gradi na kocansko i klisursko brdo treba hitno izgrsditi i vrsiti doradu vode tj.dohlorizaciju.Korisnici vode moraju koristiti vodu kako bi i svoje mreze ispirali.Suludo je razmisljati da ta voda nemoze da se koristi.Pre svega mora iz postrojemje za preradu vode mora izaci 100,/’ ispravna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *