Beba nije htela da čeka-Doljevačka medicinska ekipa porodila ženu u sanitetu

Zaposlene u Domu zdravlja Doljevac malo šta može da iznenadi jer su prošle nedelje porodili je ženu u kolima hitne pomoći. Kako kaže dr Goran Mladenović, specijalista ginekologije i akušerstva, u normalnim okolnostima, ekipa hitne pomoći dođe po pacijentkinju, odveze je u bolnicu, gde dalje sve ide svojim uobičajenim tokom, međutim kako je porođaj krenuo, brzom reakcijom medicinskog tima žena je bezbedno porođena u sanitetu i transportovana na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Nišu na dalje zbrinjavanje.

  • Poziv je stigao preko centrale za hitne intervencije u sredu 27.septembra u prepodnevnim satima. Kada smo čuli da je u pitanju trudnica koja je imala porođajne bolove, odlučio sam da sa timom krenem put Mekiša. Ono što nisam očekivao jeste da je porođaj već krenuo, a buduća majka nas je čekala u dvorištu ispred kuće. Odlučio sam da je nabolje da porođaj izvršim u sanitetskom vozilu, jer nije bilo vremena da je transportujemo put Doma zdravlja u Doljevcu da izvršimo porođaj ili pak u UKC Niš- kaže dr Mladenović.
Medicinska sestra Negoslava Živković sa bebom koja je rođena u sanitetu

Pribranost, brzina i dobro znanje, pomogli su da na svet dođe maleni dečak.

  • Medicinska sestra Negoslava Živković i ja obavili smo porođaj i na svet je stigao prelepi dečak. Porođaj je bio u toku, prihvatio sam bebu, klemovao i presekao pupčanik, a sestra Negoslava je u međuvremenu uspela da pribavi peškire i pelene da uvijemo bebu- kaže dr Goran.

Kada je porođaj obavljen ekipa je krenula ka Nišu, a kako kaže dr Goran na pola puta zamolio je vozača Dejana Grozdanovića da stane kako bi proverio zdravstveno stanje majke i bebe.

  • Rekao sam vozaču Dejanu da stane kako bi se uverio da li su majka i beba dobro. Na sreću, porodilja nije krvarila i posteljica je izašla bez ikakvih problema, a bebi sam proverio da li je klemovanje pupčanika kako treba i da nije popustilo jer bi mogla da iskrvari. Kada sam se uverio da je sve kako treba nastavili smo ka Nišu- dodaje ginekolog doljevačkog Doma zdravlja.

Na kraju kaže da su majku i novorođenče prevezli u UKC Niš, tačnije na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i da se ove nedelje očekuje otpust iz bolnice.

 

M.J./Foto: M.J., N.Ž-privatna arhiva

One thought on “Beba nije htela da čeka-Doljevačka medicinska ekipa porodila ženu u sanitetu”

  1. Ovo nije prvi put da se osoblje Doma zdravlja sreće sa ovakvim slučajevima . Retko koji lekar u našem domu zdravlja nije u svom radnom veku imao bar jedan porođaj na terenu . Stresno jeste jer su uslovi neodgovarajući ,,ali je i prelep osećaj pomoći da jedan novi život započne. Pozdrav dr Goranu i sestra Negosavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *