Bespovratna sredstva pretpristupnih fondova EU za poljoprivrednike

ipardIPARD, pretpristupni fondovi EU, pružaju mogućnost dodele bespovatnih sredstava poljoprivrednicima za unapredjenje poljoprivredne proizvodnje. Miljan Milojić diplomirani inženjer  poljoprivrede iz Poljoprivrede stručne službe iz Niša, kaže u izjavi za radio Koprijan, da pravo učešća na konkursu imaju svi poljoprivrednici sa pravom svojine nad zemljištem i adekvatnim biznis planom.

Takodje, napominje Milojić, poljoprivrednik mora na svom bankovnom računu da ima pun iznos novca potrebnog za realizaciju planirane investicije. Onda tek konkuriše na objavljeni konkurs IPARD agencije. U ovoj fazi, potrebno je da dostavi svu potrebnu dokumentaciju koju agencija traži, da bi ušao u proces  odobravanja projekta. U zavisnosti od vrste investicije za čije finansiranje traži sredstva, poljoprivrednik treba da pruži dokaz o pravu svojine ili zakupa nad zemljom, dokaz identiteta, ali i biznis plan u slučaju izgradnje ili rekonstrukcije objekta, dodaje naš sagovornik.

Biznis plan se predaje za investicije koje premašuju iznos od 50.000 evra, dok je za ostale investicije potreban pojednostavljen biznis plan.Nakon toga, poljoprivrednik ulazi u proces odobravanja projekta. –Veoma važno je napomenuti da investicija ne sme biti započeta pre nego što je projekat odobren, kaže dalje Milojić.

Realizacija investicije počinje nakon odobrenja projekta, i ima minimalan rok trajanja, a to je pet godina. U toku tih pet godina poljoprivrednik nema pravo da otuđi investiciju, odnosno  da promeni namenu, proda mašine ili objekat, jer je u suprotnom dužan da vrati sva Isredstva.

IPARD fondovi,  odnosno donacije stižu iz EU i biće realizovane do 2020. godine, a u poljoprivredi su namenjeni za investiranje u izgradnju, rekonstrukciju i nabavku opreme za poljoprivredne prozvodjače.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *