Bilans poplava u opštini Doljevac: Poplavljeno 48 stambenih i 125 pomoćnih objekata, evakuisano 32 ljudi

Ukupno 32 evakuisanih lica i to najviše u Šainovcu 19, Doljevcu 9 i Šarlincu 4, bilans je poplava koje su u noći izmedju nedelje i ponedeljka i u ponedeljak zahvatile teritoriju opštine Doljevac. Najveći problem napravili su vodotoci II reda i to reke Kruševice u Belotincu, Mehane u Malošištu, Mekiškog potoka u Mekišu, Torinskog potoka u Šarlincu i Šainovcu, kao i Jugbogdanovačke reke u Orljanu.

Od juče ovi vodotokovi stagniraju ili, tako da su očekivanja da na teritoriji opštine Doljevac neće biti opasnosti od novih izlivanja, nisu najavljene ni nove obilnije padavine.  Evakuisana lica još uvek se nisu vratila svojim kućama i za sada ostaju u nužnom smeštaju. O njima brinu zaposleni i voloneteri doljevačkog Crvenog krsta, koji za sve njih obezbedjuju hranu i vodu, kažu iz ove organizacije.

Inače, tokom nadiranja vodene bujice, prema izveštaju opštinskog Štaba za vanredne situacije, poplavljeno je ukupno 48 stambenih objekata i 125 pomoćnih objekata i dvorišta i to u Šarlincu, Belotincu, Orljanu, Šainovcu, Mekišu, a pored ljudi iz nekoliko domaćinstava evakuisane su i domaće životinje.  Manju štetu poplave su nanele Kočanu, Malošištu i Pukovcu gde je poplavljeno nekoliko dvorišta, najviše u Pukovcu, ali objekti nisu bili ugroženi. Zbog celokupne situacije proglašana je i vanredna situacija, a dovozom šlјunka i peska, prokopavanjem začeplјenih kanala i preusmeravanjem bujica, ljudsto i mehanizacija koji su tom prilikom angažovani, pokušavali su da spreče dalje prodiranje vode.

U Šarlincu je poplavlјeno 50 objekata i to 15 stambenih i 35 ekonomskih objekata i dvorišta. Kako bi se zaštitilo naselјeno mesto Šarlinac i sprečilo dalјe plavlјenje objekata, JKP Dolјevac je prokopalo atarski put i usmerio vodu u polјe. Evakuisana su 3 lica, medju kojima dvoje dece, koji su potom zbrinuti u Domu kulture u Šarlincu.

Mekiš

U Belotincu je poplavlјeno je 30 objekata, 10 stambenih i 20 ekonomskih objekata i dvorišta. Jedno lice, u pokušaju da spasi životinje, krenulo je u bujicu i usled hladnoće i stresa osetilo slabost, te je intervenisala ekipa Doma zdravlјa Dolјevac. Lice je zbrinuto u Domu zdravlјa bez posledica po život.

U Mekišu je poplavljeno 68 objekata, 18 stambenih i 50 ekonomskih objekata i dvorišta. Iz 3 domaćinstva su evakuisane životinje, a zbog izlivanja reka bili su blokirani putevi.

U Orlјanu je poplavlјeno  25 objekata, 5 stambenih i 20 ekonomskih objekta i dvorišta, a evakuisane su životinje iz 2 domaćinstva.

U Šainovcu su poplavlјena 3 stambena objekata, ali je evakuisano najviše lica – 19, od kojih desetoro dece. Šestoro je zbrinuto u Domu kulture u Šainovcu, 10  u prostorijama Crvenog krsta u Dolјevcu, a troje kod rodbine. I u ovom mestu doljevačke opštine bio je blokiran put.

U Kočanu i Malošištu je usled izlivanja atmosferskih voda poplavlјeno nekoliko dvorišta, a u Pukovcu njih desetak.

U ugrožena područja dopremljene su i cisterne sa vodom, a JKP radi na čišćenju kanala u Šarlincu, Orlјanu, Šainovcu i Mekišu i pravi dodatne kanale za odvođenje vode u ugroženim naselјima, a obezedjene su i pumpe za izvlačenje vode iz objekata.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *