Bogat kulturno-umetnički program povodom obeležavanja Prepodobne mučenice Paraskeve u Ćurlini

U porti hrama Sv.Petke u Ćurlini biće održan bogat kulturno-umetnički program povodom obeležavanja praznika Prepodobne mučenice Paraskeve u četvrtak, 8.avgusta. Kako kaže lokalni sveštenik Đorđo Rakić Liturgija u hramu počinje u 8:30 sati, a nakon završetka službe biće održan i kulturno-umetnički program. Organizator ovog kulturnog dešavanja je Javna biblioteka Doljevac, a direktor Bogi Mitić kaže da mu je želja da ovo okupljanje povodom praznika postane i tradicionalno.

  • Nakon završetka Liturgije u porti hrama nastupiće KUD Čapljinac i Jasenica kao i plesna grupa iz Malošišta. Početak programa biće oko 10 sati- istakao je Mitić.

On je dodao da pored Javne biblioteke Doljevac veliku podršku i učešće uzeli su i meštani Ćurline i Knežice, ali i sveštenik Rakić koji je želeo da obeležavanje ovog praznika podigne na viši nivo.

  • Skoro svako naselje u opštini Doljevac ima po neku kulturnu manifestaciju. Javna biblioteke Doljevac, kao kulturna ustanova, uvek se rado odaziva da bude organizator raznih dešavanja, a želja nam je da i ova dva mala mesta u opštini Doljevac imaju svoju manifestaciju i nadam se da će obeležavanje Sv.Petke postati tradicionalno i da će narednih godina biti prisutan sve veći broj ljudi, ali i bogatiji program- rekao je direktor Javne biblioteke.

Takođe, i sveštenik Đorđo Rakić pozvao je i meštane okolnih sela da prisustvuju Liturgiji, a u nastavku i kulturno-umetničkom programu.

Sveta Petka u srpskom narodu veoma je poštovana i cenjena, pogotovo među ženama čijom se zaštitnicom smatra.

Njen kult neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, kako kod Srba, tako i kod Grka, Rumuna, Bugara, a poštuju je i pojedini nehrišćanski narodi na srednjem istoku. Prema predanju, Sveta Petka je pomagala bolesne i hranila gladne.

M.Jovanović

One thought on “Bogat kulturno-umetnički program povodom obeležavanja Prepodobne mučenice Paraskeve u Ćurlini”

  1. Sv.Petka , moja zaštitnica…..parohija mog rodnog mesta Knežice i Ćurline. Moja krsna slava 27 oktobra..Slava joj i milost…AMIN. Srećna sam što njenu slavu uveličava o kulturno umetničkim programom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *