Bogosluženja i paljenja badnjaka u ovdašnjim crkvama, paljenje badnjaka i u Malošištu i Šainovcu

Povodom današnjeg Badnjeg dana, a uoči sutrašnjeg najvećeg praznika Božića u svih hramovima organizovane su službe i paljenje badnjaka. U crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Kočanu, kako nam je rekao paroh crkve otac Bratislav, paljenje badnjaka zakazano je za 16.30 časova u porti crkve, dok će bogosluženje biti pola sata kasnije, od 17 časova. Pre toga u 16 časova paljenje badnjaka biće organizovao i u Šainovcu. Liturgija na Božić 7. januara, kao i naredna dva dana, u subotu i nedelju, počinje u ustaljenom terminu od 8 časova.

U parohiji orljanskoj kažu da služba i paljenje badnjaka počinje u 16 časova, nakon čega sledi večernja služba. Paljenje badnjaka u Voljčincu počinje u 18 časova. Liturgije od 7.januara na Božić, potom 8. januara na Sabor presvete Bogorodice i na Sv. Stefana, 9. januara, u crkvi Sv. Petke u Orljanu počinju od 8.30 časova.

Vernici, u porti crkve u Ćurlini, prema rečima oca Djordja, mogu prisustvovati večernjoj službi i paljenju badnjaka večeras od 17 časova, dok Liturgija na Božić počinje u 8 časova.

U crkvi Sv. Nikolaja u Pukovcu večernja služba sa osvećenjem i paljenjem badnjaka počinje od 17 sati, dok će sutra prvog dana Božića sveta Liturgija početi od 8 časova, a večernja u 16, kao i 8. januara na Sabor Presvete Bogorodice. Dan kasnije na Sv. Stefana jutarnja Liturgija je zakazana takodje od 8 časova.

Prema rečima oca Aleksandra, u crkvi Svetog Romana u Belotincu, osvećenje i paljenje badnjaka biće održano večeras od 16 sati, a zatim od 17 sati , u porti crkve Svete Petke, u Gornjem Međurovu.
Na Božić, 7.januara, od 8 sati ujutru, biće održana liturgija u hramu Svetog Romana u Belotincu i kako kaže otac Aleksandar, ovim putem poziva građane da prisustvuju Bogosluženju i zajedno proslave najradosniji hrišćanski praznik.
U ponedeljak, 8.januara, drugog dana Božića, liturgija, od 8 sati, biće služena i u crkvi Svete Petke u Gornjem Međurovu. Trećeg dana Božića, 9.januara, u 8 sati biće održana Liturgija u hramu Svetog Romana u Belotincu.

A Badnji dan organizovano će biti obeležen u Malošištu na trgu Sv. Ilije, drugu godinu zaredom, sa početkom od 18 časova. Nakon lomljenja Božićne česnice, koju daruje pekara Esnaf iz Malošišta i nalaganja badnjaka, predvidjen je i muzički program uz nastup Petra Cvetkovića. Organizatori, grupa gradjana iz ovog mesta, uz podršku i pod pokroviteljstvom Mesne zajednice, pekare Esnaf, cafea Ataše, preduzeća Micko sport i Sim puk gradnja, FK Malošište i vulkanizerske radnja PS, najavljuju i tople napitke za posetioce, kao i paketiće za najmladje.

A ovoga jutra većina domaćina poranila je u šumu po badnjak.To je tradicionalni srpski običaj koji obavljaju samo muškarci. Običaji nalažu da se badnjak seče u šumi, u zoru na Badnji dan, kako bi se pre večere uneo u kuću. Mesto na kome je posečen zaliva se vinom i izgovara se zdravica. Ovaj običaj ustaljen je u sećanje na grančicu kojom su pastiri u Vitlejemskoj pećini ložili vatru kako bi se ugrejao novorođeni Isus.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *