Bravo! Klinika za kardiohirurgiju uvodi operacije i vikendom kako bi smanjila liste čekanja

Direktor Klinike za kardiohirugriju UKC Niš Dragan Milić kaže da su mlađe kolege predvođene doc dr Milanom Lazarevićem, ass. dr Aleksandrom Kamenovim i ass. dr Vladimirom Stojiljkovićem, predložile da od Nove godine ova klinika radi i subotom i nedeljom kardiohirurške procedure kako bi se u potpunosti eliminisale liste čekanja i to bez finansijske nadoknade.

Kako dodaje na klinici za kardiohirurgiju UKC Niš u 2021.godini operisano je 223 kardiohirurških i 105 vaskularnih bolesnika – ukupno 328. U ovoj 2022.godini do danas je urađeno 290 kardiohirurških i 170 vaskularnih operacija – ukupno 460. Do kraja godine biće urađeno vise od 500 operacija što je povećanje broja operacija od blizu 60% u odnosu na prošlu godinu. Od samog broja operacija važniji je kvalitet rada – od ukupno 290 kardiohirurških pacijenata umro je samo 1 što čini stopu smrtnosti od neverovatnih 0.34%!

  • Na listi čekanja za kardiohirurške operacije je oko 130 bolesnika sto je lista čekanja od oko 3 meseca. Lista čekanja za vaskularne operacije ne postoji, a pacijenti koji su čekali operaciju vena biće svi operisani do kraja godine- kaže dr Milić.

Ističe, da su mlađe kolege predvođene doc dr Milanom Lazarevićem, ass. dr Aleksandrom Kamenovim i ass.dr Vladimirom Stojiljkovićem, predložile da od Nove godine Klinika za kardiohirurgiju radi i subotom i nedeljom  kardiohirurške procedure kako bi se u potpunosti eliminisale liste čekanja i to bez ikakve finansijske naknade.

  • Na ovaj način želja im je da pre svega pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje kako bi bili operisani što pre i na vreme jer na kardiohirurškim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat. Žele da se na ovaj način oduže i otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje- dodaje dr Milić.

Direktor Dragan Milić ističe da je veoma ponosan na svoje mlađe kolege koje ovim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima.

  • Jedina molba prema nadležnim institucijama (UKC Niš, RFZO, Ministarstvo zdravlja) je da nam se ovaj vanredni rad vikendom odobri i da nam se obezbedi neophodni materijal za rad jer smo ove godine imali probleme u redovnom snabdevanju potrošnim materijalom (mehaničke valvule, graftovi, šavni materijal, reagensi za nasu laboratoriju…)- dodaje lekar.

Pozvao je i ostale kolege i klinike kako u UKC Niš tako i u Srbiji, koji imaju liste čekanja, da  se pridruže  ovoj inicijativi kako bi svi zajedno pokazali da je lekarima i medicinskom osoblju u Srbiji humanost i pomoć bližnjem najvažnija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *