Bravo! Prvaci iz Malošišta obradovali paketićima drugaricu sa posebnim potrebama

Novogodišnjim predstavama u okviru škola doljevački učenici danas ispraćaju staru, a dočekuju Novu godinu. Vredno su sa svojim učiteljima pripremali novogodišnji program, a neki su otišli i korak dalje. Naime, prvaci iz OŠ „Vuk Karadžić“ isturenog odeljenja u Malošištu, pored zanimljive predstave, pripremili su i novogodišnje poklone koje su nesebično darivali drugarici iz odeljenja Eleni Stojković, devojčici sa posebnim potrebama.  Kako kaže učiteljica I-11 odeljenja u Malošištu Danijela Mitrović vreme praznika izaziva u nama posebne emocije, a samim tim i želje da usrećimo drage osobe oko nas.

Prvaci su u okviru izbornog predmeta projektna nastava, tokom meseca decembra, izrađivali novogodišnje ukrase i čestitke ne samo da bi oplemenili prostor učionice, već i da prodaju, ali na jedan malo drugačiji način.

Naime, kako kaže učiteljica Danijela, novac nisu uzimali za njihove kreacije, već su roditelji, umesto novca, svako shodno svojim mogućnostima, donirali razne sitnice za novogodišnji paketić.

  • Roditelji su umesto novca doneli razne slatkiše, igračke, školski pribor, garderobu. Od sakupljenih donacija mi smo napravili čak tri velika paketića za našu drugaricu Elenu koja se jako obradovala ovom iznenađenju. Majka je jako emotivno reagovala dirnuta pažnjom i ljubavlju drugara i drugarica iz odeljenja njene ćerke, koji su čak i novogodišnju priredbu posvetili njoj, a Deda Mraz Vasa, inače drug iz odeljenja, joj je uručio darove- rekla je Danijela Mitrović u izjavi za Radio Koprijan.
Elena Stojković, učenica I-11 odeljenja

Kako ističe učiteljica Danijela Elena je devojčica sa posebnim potrebama koja je jedno divno dete i koja prvi put boravi u kolektivu sa decom. Do sada je njeno druženje bilo svedeno uglavnom sa majkom i neretko sa rođacima koji dođu kod nje. Elena nije pohađala predškolsku ustanovu zato što tokom prošle godine zbog rekonstrukcije škole nisu postojali uslovi jer je devojčica u invalidskim kolicima.

  • Otkako je škola u Malošištu rekonstruisana i adaptirana mi sada imamo sve uslove za decu sa posebnim potrebama. Pored ulaza koji ima rampu za prilaz licima u invalidskim kolicima, u školi je izgrađen i lift i adaptirani su i toaleti za decu sa posebnim potrebama, pre svega mislim na decu koja imaju problema sa kretanjem – kaže učiteljica humanih prvaka.

U susret im je  izašla i uprava škole, pa je direktor dodelio i učionicu koji koriste samo učenici prvog razreda, a učiteljica je napravila poseban raspored sedenja kako bi se Elena osećala prijatno i kako bi mogla bez problema da sarađuje i komunicira sa drugovima iz odeljenja.

  • Školske klupe su poređane u slovo „P“ tako da Elena u svakom trenutku vidi sve drugove i drugarice, bez potrebe okretanja, gde niko nikome ne okreće leđa i njoj boravak u školi i grupi izuzetno prija. Na početku školske godine sedela je na čas ili dva, ali sada kada se uklopila, kada su je drugari prihvatili i ona njih, pohađa celodnevnu nastavu- ističe učiteljica Danijela.

Kako dodaje na kraju posebno joj je drago što su učenici na putu da postanu izuzetno humani i nesebični ljudi. Zahvalila se i na nesebičnoj podršci roditelja prvaka, jer bez njihove pomoći i razumevanja ovo sve ne bi mogli da ostvare.

Dodaje da su se njeni učenici, pored toga što su sakupljali poklone za drugaricu Elenu, odazvali i akciji Crvenog krsta, pa su darivali i veće količine konditorskih proizvoda za izradu paketića.

M.Jovanović, foto: D.Mitrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *