Čair spreman za pacijente, dr Tiodorović: Očekuje krajem ove nedelјe “jedan talas obolelih, a nažalost i umrlih”

Član kriznog štaba Vlade Srbije epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da se očekuje krajem ove nedelјe “jedan talas obolelih, a nažalost i umrlih” , prilikom obilaska Hale Čair u Nišu.

– Ovde na jugu Srbije to će možda biti većeg intenziteta nego do sada i zato moramo biti pripremlјeni. Uslovi koji su stvoreni u hali, zahvalјujući Vojsci Srbije i Kliničkom centru Niš, su optimalni da možemo da primimo lako obolele, a ovo će biti centar ne samo za Niš već i za okolne gradove. Svesni smo toga da naredne dve nedelјe treba dobro izdržati, da stignemo do Vaskrsa, kada očekujemo jedan pad, ne značajan, ali blagi, i da iz aprila meseca izađemo sa jednom bolјom situacijom, istakao je poznati epidemiolog, koji je, kao uslov za to, spomenuo da svi lјudi koji ne moraju da izlaze zbog posla, ostanu kod kuće.

Foto: Ministarstvo odbrane RS

Doktor Goran Stanojević pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra za hiruršku delatnost potvrdio je da je ta institucija po nalogu Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlјa preuzela zdravstveni nadzor, odnosno medicinsku zaštitu pacijenata koji će biti tretirani u Sanitetskom centru Hala Čair.

– Naši pacijenti će biti asimptomatski, sa lakšom kliničkom slikom i organizacija osoblјa, lekara, sestara i higijeničara već je obavlјena, tako da spremni očekujemo prve pacijente za tretman – rekao je doktor .

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je podsetio da je spremno 256 postelјa, da je sve maksimalno komforno, u meri koliko je to moguće.

– Obezbeđene su prostorije ne samo za spavanje, već i za svakodnevne aktivnosti i ishranu, i, ono što je najvažnije, obezbeđen je dovolјan broj lekara i sestara, kao i dobra i, koliko god da je potrebna, zdravstvena i medicinska zaštita, istakao je ministar Vulin i dodao da je u gradu Nišu trenutno spremno još 280 postelјa u drugim halama za ove namene, a, da će, ukoliko bude potrebno, u skladu sa procenom Kriznog štaba, Vojska biti spremna da se sa svojim kapacitetima stavi na raspolaganje i u eventualnim dodatnim objektima.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je sve ono što je taj grad trebalo da uradi ispunjeno u roku.

– Po oceni Ministarstva i Instituta za javno zdravlјe sve je uspešno urađeno i pred nama je da i dalјe sve logistički podržavamo i snabdevamo, u meri naše nadležnosti, kako bi ovaj objekat funkcionisao u najbolјem redu, istakao je gradonačelnik Niša i dodao da se uporedo završava i sređivanje manjih prostora u dve škole, “Duško Radović” i “Mika Antić”, koje su takođe spremne za prijem zaraženih.

Izvor: Ministarstvo odbrane RS

Foto: Ministarstvo odbrane RS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *