Časovi skraćeni na 30 minuta zbog štrajka prosvetara

Većina doljevačkih prosvetnih radnika od jutros, kao i veliki broj njihovih kolega u Srbiji, su u štrajku, te su časovi skraćeni na 30 minuta. Kako nam je rečeno u doljevačkoj  OŠ „Vuk Karadžić“, štrajkuje se u matičnoj školi u Doljevcu, kao i u odeljenjima u Belotincu i Pukovcu, dok odeljenje iz Malošišta, koje privremeno održava nastavu u Doljevcu, u popodnevnim časovima, nije najavilo štrajk.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je za Tanjug da su mu „čudni razlozi za protest i štrajk”, da se kao jedan od razloga navodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbog tog zakona prosvetari štrajkovali u septembru i oktobru, a da je to što sindikati tvrde da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a dato  devet odsto, samo „igra reči i manipulacija”.

On je dodao da nema razloga za protest prosvetara i istakao da su prosvetni radnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine – prvo četiri, pa šest, deset i sada devet odsto.

Šarčević dodaje da pregovori o kolektivnom ugovoru s prosvetarima tek predstoje i da predstavnici sindikata imaju neke svoje predloge koji će biti analizirani ove nedelje s predstavnicima Ministarstva prosvete, dodajući da je on za to da se ovo pitanje konačno trajno reši.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *