Crveni krst Doljevac obeležio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima

Dan borbe protiv nasilja nad starijima, 15.juna, ove godine je Crveni krst Doljevac obeležio edukativnom radionicom u svojim prostorijama pod sloganom „ Zdravo starenje i međugeneracijska solidarnost u borbi protiv nasilja nad starijima“.

Kako kaže Marija Milojević iz ove doljevačke organizacije Dan borbe protiv nasilja nad starijima prvi put je u svetu obeležen 15. juna 2006. godine, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA). U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. godine na inicijativu Crvenog krsta Srbije i mreže HumanaS. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava uz usku saradnju javnog i civilnog sektora.

Ujedinjene Nacije su na zasedanju Generalne Skupštine održanom 19.decembra 2011. godine u Njujorku rezolucijom 66/127 zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstveni i socijalni problem koji ugrožava zdravlje starijih i krši njihova ljudska prava. To je problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice pa je 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starijima uvršten u kalendar Ujedinjenih nacija.

  • Podaci pokazuju da 1 od 6 starijih osoba doživi zlostavljanje svakog meseca, a da se tek 1 od 24 slučajeva nasilja nad starijima prijavljuje. Zlostavljanje starijih je često skriveno, potcenjeno i ignorisano i dugo se smatralo da je ono privatna stvar. Nije iznenađenje da se ono uglavnom prijavljuje mnogo manje nego što se dešava- dodaje Marija Milojević.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, zaštitnik građana Zoran Pašalić je saopštio da smatra da se borbi protiv nasilja nad starijima ne posvećuje dovoljno pažnje i da se vrednost jednog društva meri brigom o deci i starijima, kao i da Svako zanemarivanje starih lica mora biti javno osuđeno Kako kaže, smatra da nije posvećena dovoljna pažnja borbi protiv nasilja nad starijima, i da zato institucija Zaštitnika građana prioritet u radu daje upravo zaštiti sugrađana koji spadaju u tu ranjivu kategoriju. Pašalić je pozvao i naglasio da se svaki vid nasilja i diskriminacije prijavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *